Звернення Голови Верховної Ради України Арсенія ЯЦЕНЮКА до співвітчизників у зв’язку з 22-ми роковинами Чорнобильської трагедії

Двадцять шостого квітня 1986 року вогонь Чорнобильської катастрофи обпалив землю України. Я особисто дуже добре пам’ятаю ту першотравневу демонстрацію, яка була 22 роки тому, і як тоді, у моєму рідному місті, батьки тихо розповідали про те, що сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Слово «Чорнобиль» стало знаком біди для мільйонів громадян, символом значних матеріальних і духовних втрат українського суспільства.

Складно сьогодні сказати, які наслідки цієї трагедії. Говорити тільки про те, що втрачено мільярдні фінансові ресурси, було б неправильно — адже насамперед втрачено людські ресурси, які неможливо нічим обрахувати. І це та найбільша втрата, яка не може бути відновлена, генерована ще раз. Ми ніколи не повинні забувати про героїзм пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій, які ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Сьогодні перед Україною і світовою спільнотою стоїть надважливе завдання, можна сказати, обов’язок перед тими героями — завершити роботи з реконструкції та модернізації безпечного об’єкта «Укриття» на території ЧАЕС.

Я сподіваюся, що жахливий урок, який Україна і світ винесли як наслідок Чорнобильської катастрофи, послужить, в тому числі для нас та інших країн світу, можливістю розвивати мирний атом, який унеможливить будь-які трагедії як та, що сталася на території України і вразила дуже значну частину Європи і світу загалом.