Про це розповідав на вчорашній прес-конференції народний депутат Богдан Губський, голова Ради Фонду інтелектуальної співпраці «Україна-ХХІ століття». Ще 10 вересня поляки передали штандарт українській делегації.

Знамено реставрували у Національному музеї в Кракові з вересня 2007 до вересня 2008 року. До реставрації гетьманський прапор перебував на останній стадії руйнації.

Проект, як повідомив парламентарій, здійснено під почесним патронатом Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка проявила ініціативу під час відвідування Харківського історичного музею у серпні минулого року. А вже практичну реалізацію проекту здійснено Фондом інтелектуальної співпраці «Україна-ХХІ століття».

Надзвичайна цінність цієї пам’ятки полягає в тому, що прапор — одне з трьох збережених гетьманських знамен. Два інші: Богдана Хмельницького у Стокгольмі (Військовий музей), Данила Апостола у Москві (Оружейна палата Московського Кремля). Цей стяг протягом XVІІ ст. майже півстоліття символізував найвищу козацьку владу в Україні і є винятковим свідком її історії.

Гетьманське знамено Івана Мазепи виготовлено в палаті Оружейній Московського Кремля в 1686—1688 роках. Майже півстоліття (1688—1730 роки) воно уособлювало найвищу державну владу в Гетьманщині за панування Івана Мазепи, Івана Скоропадського, Данила Апостола.

«Глибоко символічно, що реставрацію прапора здійснено через 320 років після обрання Івана Мазепи гетьманом України та 300-річчя його воєнно-політичного виступу. Останній, за словами Вольтера, показав, що «Україна завжди прагнула бути вільною», — наголосив Богдан Губський.

Після реставрації гетьманський прапор буде представлено на міжнародній виставці «Україна — Швеція: на перехрестях історії (XVІІ—XVІІІ ст.)», яка відкриється 1 жовтня 2008 року в Національному музеї історії України (де і надалі перебуватиме експонат) і буде присвячена 300-літтю україно-шведського союзу.