Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду задоволено позовні вимоги районного прокурора та скасовано рішення Бахмацької районної ради про реорганізацію комунального закладу. Прокурорською перевіркою встановлено, що, незважаючи на прийнятий Верховною Радою України 23.02.2014 р. Закон «Про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я», 11 квітня цього року в Бахмачі на сесії райради було реорганізовано комунальний заклад «Бахмацький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» шляхом приєднання його до Бахмацької центральної районної лікарні.

Фактично депутати в такий спосіб вступили у конфлікт із нововведеннями, ініційованими зверху.

Якими аргументами вони послуговувалися?

У березні в районі було створено комісію щодо перевірки реалізації проекту реформування галузі охорони здоров’я. Вона встановила, що з утворенням у вересні минулого року комунального закладу «Бахмацький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Бахмацької районної ради Чернігівської області погіршилася робота вторинної ланки з надання стаціонарної допомоги, обслуговування хворих у нічний час тощо, оскільки в районі недостатня кількість медичних кадрів. У педіатричному відділенні Бахмацької ЦРЛ залишився лише один фахівець, який виконує обов’язки завідувача дитячого відділення, лікаря-педіатра та ургентного педіатра, що призводить до значного погіршення медичного обслуговування пацієнтів. Схожа ситуація і в терапевтичних відділеннях. Значно погіршилося надання допомоги хворим у нічний час. У зв’язку зі створенням Центру в Бахмацькій ЦРЛ залишився лише один черговий лікар. У разі, якщо до лікарні надходить декілька тяжко хворих пацієнтів, лікар фізично не в змозі одночасно надавати їм медичну допомогу належного рівня.

— У районі й так бракує лікарів, а тут відбувся їх поділ, — повідомив заступник головного лікаря ЦРЛ Сергій Чалий. — А треба, щоб і в стаціонарі райлікарні були педіатри. Адже ми не можемо змусити лікарів з нової структури вести чергування у нас, приїжджати на нічні виклики.

Як з’ясувалося, троє педіатрів нині працюють у районному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Тому справді виникла проблема з медичним обслуговуванням діток, які потрапили на лікарняне ліжко.

Попри бажання народних обранців зекономити фінанси, Чернігівський окружний суд щойно скасував рішення Бахмацької районної ради від 11.04.2014 р. «Про оптимізацію медичної галузі Бахмацького району».

Як повідомив голова районної ради Іван Желіховський, апеляція на цю судову постанову подаватися не буде.

— Вважаю, що ми все-таки досягли бажаного результату, порушивши згадану проблему, — сказав він. — Дві реформовані медустанови почали взаємодіяти, лікарі пішли на співпрацю.

Нині вирішено питання оплати додаткової праці педіатрів згідно з трудовими угодами і, за словами головного лікаря КЗ «Бахмацький районний центр ПМСД» Вікторії Петройтіс, встановлено час їхнього чергування в райлікарні. Отже, спільними зусиллями одну проблему закрили. На черзі — друга. На Бахмаччині шестеро молодих лікарів не мають квартир. Тож місцева влада, сільгосппідприємства постараються з цього року купляти хоча б по одній-дві квартири для медиків, щоб їх, професіоналів, у Бахмачі було достатньо.

 

Чернігівська область.

ДО РЕЧІ

Голосуючи за рішення «Про оптимізацію медичної галузі Бахмацького району», депутати мали також на увазі скоротити бюджетні кошти. Адже до штатного розпису КЗ «Бахмацький районний центр ПМСД» входять такі структурні підрозділи, як керівний склад, інформаційно-аналітичний кабінет, інший адміністративний персонал, місячний фонд заробітної плати яких становить 43 тисячі гривень, відповідно річний фонд — 521,5 тисячі гривень.