Цього разу вирують пристрасті щодо забудови пам’ятки природи — урочища Крістерів. Місцеві жителі кажуть, що тут збираються побудувати приватні особняки та чергову висотку.

Екологи столиці знов забили на сполох. Днями на території історичної пам’ятки Києва — садиби Крістера вони провели акцію протесту з вимогою припинити знищувати це унікальне місце.

Один з організаторів акції, заступник командира дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Іван Парникоза, розповів «Голосу України»:

Територія колишньої садиби Крістерів, де ростуть 300-річні дуби, розділена на окремі об’єкти. Це дає можливість легше виділяти ділянки під забудову. Ці ліси досить цінні. Однак більшу частину їх не включено до природно-заповідного фонду. Саме тому це унікальне місце почали забудовувати приватними особняками та висотками. Також ведеться будівництво церкви Московського патріархату. В парку знищили дитячий майданчик та систематично вирізають дерева, в тому числі й вікові дуби. Частину діброви біля озера саме вирубують під забудову. Там планують побудувати житловий будинок з об’єктами соціально-громадського призначення і підземним паркінгом.

Він також повідомив, що, крім природних об’єктів, на цій території збереглася унікальна пам’ятка архітектури 19 століття — будинок Крістерів. Сьогодні він перебуває в аварійному стані, оточений якимись майстернями та купами сміття.

За словами еколога, в урочищі зимують омелюхи та снігурі — пташки, яких охороняє Бернська конвенція. Безпосередньо від старих дубів залежить цикл життя жука-оленя. Зустрічаються тут і рідкісні метелики — махаони.