Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді взяти за основу проект закону про внесення змін до пункту 3 розділу VІІІ Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (щодо строку мораторію на відчуження гуртожитків).
Законопроектом (реєстр. №4030а) пропонується продовжити з 6 до 10 років (до 01.01.2019) мораторій на відчуження гуртожитків (крім передачі у власність територіальних громад), які перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності або увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних підприємств, створених у процесі приватизації чи корпоратизації, з часу реалізації державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад.
Під час засідання наголошувалося, що метою законопроекту є захист мешканців гуртожитків від незаконного виселення.
За даними Мінрегіону України, на сьогодні в гуртожитках мешкають понад 450 тисяч осіб.
При цьому у власність територіальних громад має бути передано гуртожитки, на які поширюється дія чинного закону: 761 гуртожиток, що перебуває у державній власності; 654 гуртожитки, що перебувають у приватній власності як такі, що були включені до статутних капіталів товариств, створених під час масової приватизації та корпоратизації (за даними Фонду держмайна України).
Водночас, зазначалося, що єдиної державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад урядом України досі не розроблено і на затвердження Верховної Ради не подано.