Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту взяти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи.
Проектом (реєстр. №4528), зокрема, пропонується внести зміни до статті 7 Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні» з метою визначення правових засад встановлення відповідної групи інвалідності без зазначення строку повторного огляду особам, які мають анатомічні дефекти та інші незворотні порушення функцій органів і систем організму.
Повторний медичний огляд з метою підвищення групи інвалідності таким особам пропонується проводити на підставі особистої заяви інваліда, його законних представників у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності інваліда або за рішенням суду.
Порядок та умови надання відповідної групи інвалідності особам, які мають анатомічні дефекти, стійкі незворотні порушення функцій органів і систем організму, їхній вичерпний перелік та перелік інших станів і захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду, пропонується затверджувати на рівні Кабінету Міністрів. Під час обговорення зазначалося, що на практиці досить часто певним категоріям інвалідів призначають необґрунтовані повторні медичні огляди з метою встановлення та підтвердження відповідної групи інвалідності. Наприклад, згідно із законодавством, особам з ампутованими кінцівками медико-соціальні експертні комісії встановлюють ІІІ групу інвалідності без зазначення строку повторного огляду, проте у разі необхідності підвищення групи інвалідності таким особам наступна група встановлюється вже не безстроково. «Це змушує інваліда у подальшому рік за роком проходити повторні огляди для підтвердження групи, хоча фактично анатомічний дефект не зникає, оскільки він є незворотним», — наголошували учасники засідання.
За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.