Територіальні громади Івано-Франківщини закликали долучатися до напрацювання пропозицій з реформування органів місцевого самоврядування.
Про великі зміни в адміністративному устрої країни, а відтак, і області, йшлося на розширеній нараді в ОДА за участі керівників різних рівнів представницької влади краю, зокрема, членів асоціації сільських і селищних голів Прикарпаття.
За словами очільника області Андрія Троценка, процеси реформування органів місцевого самоврядування та децентралізації влади відбуватимуться у найкоротші терміни. Точніше: «Ліквідація облдержадміністрацій, створення облвиконкомів та райвиконкомів можуть відбутися вже до кінця цього року, і, швидше за все, реформа працюватиме в умовах всієї країни», — наголосив посадовець. Тому і закликав активно долучитися до підготовки майбутніх змін та подавати свої пропозиції у відкриту рубрику, започатковану на офіційному сайті облдержадміністрації.
Пропозиції про зміни вирішили розпочати з найосновнішого питання, яким цікавляться мешканці усіх сільських територій: землі. Учасники наради зійшлися на тому, що розв’язати проблеми навколо неї допоможуть реформи. В першу чергу у пакеті змін до Конституції України стоятиме пункт про ліквідацію Агентства земельних ресурсів. Його функції мають перейти до органів місцевого самоврядування. Створять земельні відділи, які будуть підпорядковані голові облвиконкому чи райвиконкому. Люди переконані: таким чином нівелюється корупційна складова, яка нерідко має місце сьогодні.
Окрім того, як ішлося на нараді, в області проводитимуть виїзні семінари та консультації з питань внесення змін до Конституції України щодо реформування самоврядних органів.
Нагадаємо: Верховна Рада України 17 червня прийняла в цілому перший з пакета проектів законів реформи місцевого самоврядування. Документ передбачає об’єднання зусиль територіальних громад, створення спільних органів управління, спільних підприємств, об’єднання бюджетних ресурсів, які дадуть можливість громадам розв’язувати свої нагальні проблеми.
 
Івано-Франківська область.