Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 червня
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що підрозділи Збройних Сил України підійшли до населеного пункту Ізварино (Луганська область) і тим самим фактично завершили операцію з перекриття кордону. Відповідну інформацію головуючому повідомили в Міністерстві оборони.
Водночас глава парламенту попросив депутатів підтримувати українських силовиків і не панікувати, адже часом називаються цифри загиблих, які не відповідають дійсності. 
Олександр Турчинов повідомив також, що 20 червня у світі відзначають День біженців. «Від імені Верховної Ради хочу заявити, що Україна, незважаючи на всі труднощі, робить усе можливе, щоб люди, яким вона надала притулок, почувалися у нашій країні захищеними, вільними і в безпеці. Я сподіваюся, що спільною працею ми зробимо все можливе, щоб серед біженців не було українців, щоб українці могли жити в мирі у своїх оселях. Але для цього нам треба захистити свою країну», — зауважив Голова Верховної Ради.
Емоції, що вирували під час традиційної для п’ятниці години запитань до уряду в сесійній залі, просто зашкалювали. Особливо гаряче було під час спілкування народних депутатів з в.о. міністра оборони Михайлом Ковалем (на знімку).
Він повідомив, що наші війська завершили оточення проблемного регіону та відновили державний кордон України спільно з Державною прикордонною службою і Нацгвардією. Та народних депутатів цікавило питання, чому, попри виділені кошти, наші військові й досі не мають належних засобів захисту. Відповідь виявилася шокуючою.
За словами в.о. міністра, якщо військову кампанію ЗС зустрічали лише з 1 тисячею 213 бронежилетами, то нині наявні вже 14 тисяч. Проте, зауважив М. Коваль, у цьому питанні відчувається шалений спротив. Він продемонстрував зразок бронежилета українського виробництва, який повність відповідає всім вимогам (4-й клас) і вартує 
4 тисячі 120 гривень.
«Ці бронежилети ми замовили в кількості 28 тисяч. Але перед тим, як їхати сюди, я отримав інформацію, що рішенням Антимонопольного комітету процедуру закупівель було зупинено», — сказав він. Так, за його словами, Антимонопольний комітет відреагував на скаргу одного з товариств, яке було учасником торгів і пропонувало закупити в них бронежилети за ціною 17 тисяч 700 гривень за одиницю. Розгляд скарги призначено на 26 червня. Голова Верховної Ради відразу звернувся до Генерального прокурора — розглянути питання стосовно дій Антимонопольного комітету.
М. Коваль повідомив також, що нині розпочато виготовлення й кевларових шоломів. «Крім того, за міжнародними домовленостями, Україна отримала 2 тисячі американських бронежилетів та кевларових шоломів», — зауважив він.
Що стосується бронетанкової техніки, яка постійно постачається з російської сторони, то в.о. міністра сказав, що відповідно до оперативної інформації 10 бойових машин Град БМ-21 перетнули державний кордон України і перебувають на теренах України. Одна з машин була захоплена. Там, за словами очільника оборонного відомства, було знайдено всю доказову базу, що ця машина з 18-ї мотострілецької бригади з Чечні, з Південного військового округу Російської Федерації.
«Нами виявлено вже шість таких машин (крім захопленої). Ці машини ми тримаємо в полі зору, і щойно вони з’являться на відстані гарматного пострілу — відкриваємо вогонь», — сказав він.
«Щодо танків. Нами виявлено три танки, два з яких нами було пошкоджено минулого тижня. Один — повністю зруйновано, інший — противнику вдалося евакуювати. Це танки Т-64 з російської армії без номерів, акуратно пофарбовані. Ми їх також відстежуємо. Крім того, в наших противників є два танки, зняті з п’єдестала. Рухається лише один, але в нього немає боєприпасів. Ми його також відстежуємо. Крім того, є до п’яти бронетранспортерів. Ми періодично їх знищуємо, тобто тримаємо ці моменти на контролі», — наголосив в.о. міністра оборони і додав, що минулого тижня було повністю перекрито можливість надходження з російської сторони будь-якої бронетанкової техніки на терени України.
Виступ керівника оборонного відомства щоразу переривався невдоволеними вигуками народних депутатів, які обурювалися, зокрема, відсутністю бронежилетів та тим, що на територію України потрапляє військова техніка з Росії. Головуючому доводилося декілька разів заспокоювати депутатів і закликати їх з повагою ставитися до в.о. міністра.
Олександр Турчинов нагадав: «Ще 100 днів тому ми разом із вами відроджували армію. Ви не уявляєте, в яких складних умовах за відсутності ресурсів, високоточної зброї, логістики, яку було свідомо зруйновано, ми відроджували армію, яка сьогодні разом із Нацгвардією захищає нашу країну. За весь час, що ми протистоїмо одній із найбільш агресивних країн у світі, яка має одну з найбільших армій, ми жодного патрона чи техніки не отримали з інших країн. Крім нашої армії, Національної гвардії, нікому немає потреби захищати нашу країну. Це наша відповідальність. Нині дуже складна ситуація, відповідальна, і потрібні не емоції, а єднання і рішучі дії парламенту, уряду та ЗС. Їх треба підтримати. Там гинуть наші герої. Немає комфорту, це зрозуміло. Іноді не вистачає навіть харчування. Те, що потрібно відновити логістику, — це однозначно. Ми примусимо і уряд, і МО зробити це. Але без армії ніхто не захистить Україну».
Сесія хвилиною мовчання вшанувала пам’ять всіх загиблих, у тому числі й сімох військових з Яворова, які загинули після прямого попадання снаряда в БТР.
Що стосується системи охорони здоров’я, то, за словами заступника міністра МОЗ Василя Лазоришинця, ситуація там надскладна. Він повідомив, що розроблено концепцію розвитку охорони здоров’я. Нині вона перебуває на публічному обговоренні. «Ми повинні пояснити медикам, що робитимемо, які реформи запроваджуватимемо. Суспільство має розуміти, що дадуть ці реформи. Адже зміни, які запроваджувалися досі, відбувалися під команду, а в регіонах усе робилося під загальний одобрямс. Не було системної реформи охорони здоров’я», — зауважив урядовець.
Акцентував увагу заступник міністра і на заробітній платі медиків. За його словами, вона становить 1 100 гривень. До того ж різниця в зарплаті між санітаркою і лікарем-хірургом вищої категорії — 700 гривень. А медсестри та санітарки — 17 гривень.
«Заробітна плата в медиків майже вдвічі менша, ніж у працівників промисловості та на 30 відсотків нижче за освітян. Потрібно піднімати престиж і фінансування системи охорони здоров’я.
Яким чином можна робити певні кроки в реформуванні? Потрібно вводити бюджетну страхову систему охорони здоров’я. Коли з бюджету буде забезпечено комунальні платежі і зарплату медичним працівникам. А забезпечення ліками та витратними матеріалами має відбуватися за рахунок загальнообов’язкової державної страхової медицини. Це дасть стандартизацію та контроль якості лікування. Маємо рухатися до самоврядності в охороні здоров’я», — наголосив Василь Лазоришинець.
Щоправда, депутати не могли визначити, чи заслуховувати інформацію саме від заступника міністра. «Нічого особистого, але ми вимагали звіту міністра, саме до нього, як до політичної фігури, є багато запитань», — зазначив Павло Розенко («УДАР»). Тому раптова хвороба очільника відомства та його першого заступника зранку у п’ятницю викликала у депутатів подив та невдоволення.
Тож Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я на наступному тижні заслухати інформацію міністра охорони здоров’я Олега Мусія та не виключив, що в парламенті буде порушено питання про його відставку. Глава парламенту нагадав, що О. Мусій уже двічі не приходив на засідання профільного комітету, посилаючись на проблеми зі здоров’ям.
«Мабуть, треба вирішувати питання, щоб охороною здоров’я керував міністр із добрим станом здоров’я», — сказав Голова Верховної Ради.
А міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета в рамках своєї доповіді зауважив, що його відомство ініціює скорочення кількості податків в Україні до восьми. Відповідні пропозиції, за його словами, вже передано до Кабміну. Крім того, міністерство пропонує реформувати систему обліку для підприємств.
Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника). А також зміни до статті 13 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями.
Із днем народження цього дня вітали позафракційного народного депутата Володимира Наконечного.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
В. о. міністра оборони Михайло КОВАЛЬ:
«Ми робимо все, щоб наші військові були захищені. Завдяки тому, що наші бійці вдягнуті у броню, вони мають поранення лише в нижні кінцівки. Я особисто заборонив керівникам усіх ланок, поки не буде подавлено артилерію противника, піднімати когось в атаку».
Микола Джига, Володимир Литвин.