У Миколаєві після капітального ремонту відкрито обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом (на знімку). Нове стаціонарне приміщення розраховане на 60 ліжок, з яких десять відведено хоспісним хворим. Введення в дію сучасного медичного закладу стало можливим завдяки фінансуванню з двох джерел: обласного бюджету та за допомоги американського уряду. Тож в церемонії відкриття центру взяв участь посол США в Україні Вільям Тейлор.

Пан посол зазначив, що Миколаївську область не випадково обрано для фінансування проекту. Адже вона посідає четверте місце в Україні за рівнем поширеності ВІЛ. Смертельна інфекція щомісяця набуває свого розповсюдження в Україні та інших країнах Східної Європи. Тож глобальну проблему слід розв’язувати спільно, впевнений посол, аби вона не набула ознак катастрофи.

Справді, Миколаївщина входить до п’ятірки регіонів з високим рівнем ВІЛ-інфікування. З кожним роком знижується питома вага перентерального шляху передачі ВІЛ і зростає статевий шлях інфікування, сьогодні вони майже зрівнялися: 42 та 40 відсотків відповідно. В області щомісячно інфікується більш як 150 осіб, 70 з яких — статевим шляхом. Під диспансерним наглядом перебувають 4564 ВІЛ-інфіковані особи, з яких 1897 жінок та 458 дітей.

Втім, як зазначає начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Хотіна, за зростання кількості інфікованих в області зменшуються темпи приросту захворюваності на СНІД і смертності від нього, що свідчить про своєчасність виявлення хворих та призначення антиретровірусної терапії. Наприклад, із 66 осіб, які розпочали терапію у 2002—2004 роках, 59 приймають її до теперішнього часу і 70 відсотків з них є працездатними. Сьогодні антиретровірусну терапію приймають 736 мешканців області. Відкриття відновленого приміщення центру, впевнена Світлана Григорівна, сприятиме поліпшенню системи лікування, догляду та підтримки людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста, на 2008 рік в бюджеті області передбачено ще 308,5 тисячі гривень на завершення ремонту центру. Ці кошти підуть на відновлення фасаду старовинної будови. «Взагалі, такий досвід співпраці обласної влади з представництвами іноземних держав, зокрема, із США, — зазначив В. Луста, — має вкрай позитивне значення для стабілізації ситуації із захворюваністю на ВІЛ/СНІД».

Фото автора.