З кожним роком якість питної води в столиці стає гіршою. Невтішна тенденція пов’язана із забрудненням основних джерел системи водозабезпечення міста — річок Дніпро і Десна. Кияни скаржаться на великий накип у чайниках і каструлях. Однак це питання, схоже, міську владу мало хвилює. Проте підстави для тривоги є.

Кілька днів тому головний інженер «Водоканалу» Володимир Костюк повідомив громадськості, що киянам не варто хвилюватися про якість води. Оскільки фахівці компанії виявляють причини змін та збільшують дози реагентів для очищення води, доводячи її стан до вимог чинних нормативних документів. Однак з цим не згодні екологи.

— У Києві функціонують три комунальні водопроводи: два з них забирають воду з річок — Дніпра й Десни, один — артезіанську, — коментує ситуацію «Голосу України» перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Нині найзабрудненіша Десна (через велику кількість стічних вод, які скидають підприємства Новгорода-Сіверського, Шостки, Чернігова). Там постійно реєструється перевищення вмісту азоту та аміаку. Але саме вона є основним джерелом водопостачання киян. Останнім часом поширюється використання артезіанської води, працюють сотні бюветів. Однак і вона не є екологічно безпечною. Адже й досі немає державних правил та нормативів утримання цих споруд. Аналізи цієї води показали, що в частині перевірених бюветів один із основних показників якості — загальна твердість — перевищує санітарні норми вдвічі. Таку воду можна вживати лише в невеликих дозах. Адже у разі постійного споживання перевищений вміст мінералів призводить до відкладення каміння у нирках, солей в суглобах. Причому під час кип’ятіння рівень твердості не знижується.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, у столиці воду, яка тече з-під кранів, питною можна назвати умовно. Оскільки в місті найдовші мережі центральних і розподільних водогонів. Труби мають 50-річний вік. Мережі вже давно ніхто не міняв, тому навіть дуже якісна вода поки дійде до квартирних кранів, стає іржавою та жорсткою.