Скандали навколо столичного зоопарку не вщухають. Днями активісти організацій захисників тварин пікетували будівлю Київської міськдержадміністрації з вимогою припинити знущання над тваринами. Екологи вимагають від міської влади звільнити керівництво зоопарку. Оскільки воно не може забезпечити тваринам потрібну безпеку і нормальні умови життя.

— Київський зоопарк виключили з Європейської асоціації зоопарків та аквапарків ще торік, — коментує ситуацію «Голосу України» директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Причина — жорстоке поводження з тваринами. Однак цю інформацію влада від нас приховує. У цьому році зоопарку виповниться сто років. Проте він не готовий до святкування. Бо цей шанований заклад перетворився на концтабір для тварин. Вольєри тут — дуже тісні. Звірям нікуди ховатися від сонця. Поруч з клітками розміщені ігрові майданчики, заклади харчування. Все це нервує тварин, викликає стреси та захворювання. В зоопарку має бути хоча б один вихідний день. Оскільки він єдиний у світі, де у тварин немає вихідного.

Еколог вважає: якщо так триватиме й надалі, то не виключено, що тварин вивезуть за місто. А на цьому місці, наприклад, побудують розважальний комплекс.

На підтвердження сказаного екологи демонструють фотоматеріали і витяги зі службових доповідей, отриманих, як стверджує пан Борейко, з незалежних джерел: від міських ветеринарів та від самих співробітників природоохоронної установи. Зокрема, ібіси загинули через те, що поруч у кафе «Білочка» вночі влаштували бенкет з феєрверком. А нещодавно від розриву серця, спровокованого дитячим криком, померла самка оленя Давида, яка жила у вольєрі поряд з батутом. Проте винних у цьому досі не покарано.

Керівництво зоопарку дотримується іншої думки: вважають скандали штучними. А звинувачення — абсолютно безпідставними.