Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники адвокатської контори «Нечаєв, Перепелиця та партнери» Сергій Перепелиця і Леонід Нечаєв.

Зокрема, С. Перепелиця розповів, що в грудні минулого року в Кривому Розі було вбито 31-річного підприємця Сергія Смирнова. За його словами, загиблий був людиною, добре відомою в місті. Він активно займався бізнесом на ринку нерухомості та землі, торговими операціями в найрізноманітніших сферах. Певний час працював в охоронному підрозділі комбінату «Криворіжсталь». Також С. Смирнов вів значну кількість фінансових операцій від імені та за дорученням матері, Віри Проскурніної. Ним було інвестовано її грошові кошти в різні сфери бізнесу.

11 грудня 2007 року С. Смирнова було розстріляно з автомата у під’їзді будинку, де він проживав. Однак, за свідченням адвокатів, після його смерті правоохоронні органи активно перейнялись не так пошуком замовника та вбивць, як «конфіскацією» майна сім’ї загиблого. За їхніми словами, під різними приводами та в різний спосіб це майно активно розкрадається.

Так, у ніч убивства в квартирі, що належить В. Проскурніній, було вилучено 200 тисяч доларів. 17 грудня працівниками міліції вилучено 1 млн. 100 тис. дол. зі скриньки в банку, яку С. Смирнов орендував для зберігання переданих йому матір’ю коштів. Наступного дня з помешкання В. Проскурніної вилучено ще 660 тис. дол. Таким чином, загалом було вилучено грошові кошти, дорогоцінності, що належали матері загиблого, на суму приблизно 10 мільйонів гривень. Також вилучено ключі та документи на автомобілі марок «Феррарі», «Мерседес Брабус», «Ламборджині» та на дві квартири, що належать їй.

Адвокати стверджують, що про юридичну «чистоту» цих вилучень свідчить ціла низка обставин. На їхню думку, вилучені кошти та дорогоцінності не можуть вважатись вилученими законно, бо вони не були знаряддям вчинення злочину, не мають слідів злочину і не були об’єктом злочинних дій. Жодного разу під час вчинення вилучень та обшуків В. Проскурніну не повідомляли (як власника майна) про слідчі дії та про вилучення належного їй майна, їй не було пред’явлено ані ордера на обшук, ані інших документів, що надають право працівникам міліції на доступ до житла та інші дії. Від моменту вбивства сина і досі вона не поінформована, з якою метою і на яких саме правових підставах вилучено значні суми належних їй коштів, цінності та документи.

За словами адвоката, грубі порушення прав матері загиблого, зокрема, конституційного права на власність, очевидні неправомірні дії працівників міліції, на жаль, не були належно кваліфіковані й зупинені органами нагляду. Як розповіли адвокати, на них не відреагувала і судова влада. Звернення адвокатів до всіх інстанцій, незважаючи на завершення всіх відведених термінів на реагування, досі залишаються без відповіді.