На карті Києва фактично перестало існувати як життєвий простір невелике селище Пирогів. На відміну від відомого архітектурного комплексу, до села туристи не заходять. А місцеві жителі воліють найшвидше звідти виїхати. Причина цього — міський смітник та аварійне сховище радіоактивних відходів «Радон».

Влада намагається вирішити це питання шляхом перевезення радіоактивного могильника до Чорнобиля. Однак екологи б’ють на сполох. Вони вважають, що небезпечні відходи необхідно вивезти за межі країни.

— Радіоактивні відходи, які 40 років звозили з кількох областей України, зберігаються прямо на території заводу, за кілька кілометрів від столиці, — коментує ситуацію «Голосу України» директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Останні десять років «Радон» перебуває в аварійному стані, оскільки термін експлуатації залізобетонного сховища давно минув. У будь-який час може виникнути загроза екологічної катастрофи. Місто давно просить державу позбавити його від радіаційного смітника, розташованого в зеленій зоні Києва, неподалік від елітної Кончі-Заспи. На утримання могильника щорічно виділяють кошти із міського бюджету. Однак грошей вистачає лише для того, щоб хоч якось контролювати ситуацію. Держава обіцяє прибрати і перезахоронити їх у спецсховищі в Чорнобилі. Однак це не вирішить проблему. Оскільки невідомо, як поведуть вони себе через 100 років. Якщо відходи вийдуть з-під контролю, другий Чорнобиль країні гарантовано. Тому необхідно терміново вивезти їх за межі країни.

За словами еколога, у 1995 році одне зі сховищ залила вода і «збагатила» землю тритієм. Він впливає на генетичний код людини, викликаючи непередбачувані мутації. Проте місцеві жителі продовжують вирощувати на своїх городах овочі і фрукти, частина з яких, вірогідно, потрапляє і до столу киян.

Крім того, радіоактивний бруд стікає до річки Віта, яка тече у Дніпро. Більшість мешканців Кончі-Заспи не підозрюють, що ця річка несе до них радіацію з Пирогова. Про ядерний могильник на околиці Києва не знають і більшість чиновників. А то б уже давно знайшли гроші на ліквідацію небезпечного об’єкту.