У Тернополі відбулася бізнес-зустріч на тему «Запровадження нових методик у молочному тваринництві». Йшлося про досвід поляків у цій галузі. Організував її керівник Українського центру бізнесу у Варшаві Ян Маньковський за сприяння Тернопільської облдержадміністрації. На думку польської сторони, першочерговим завданням українських фермерів є виведення молочної продукції на європейські ринки. Такі само амбітні плани мають і вітчизняні сільгоспвиробники. Але без відповідних знань, налагодження партнерських відносин з іноземними інвесторами це навряд чи можливо.
80 відсотків молока у Польщі виробляють на малих і середніх сільгосппідприємствах. При цьому вимоги до якості однакові і на великому тваринницькому комплексі, і на міні-фермі. Понад 80 відсотків молока на Тернопільщині дають індивідуальні господарства, про стандарти якості у таких умовах не йдеться. Щоправда, останнім часом в області почали зводити великі молочні комплекси, але наразі вони можуть забезпечити високоякісною сировиною лише один-два молокозаводи, які випускають продукцію з відомими брендами. Решта молокопереробних підприємств, а їх в області набереться до десятка, працюють на молоці з подвір’їв. Фермерських господарств і селянських кооперативів з виробництва молока наразі мало.
Представники шістьох польських компаній ділилися своїм досвідом у годівлі тварин, оновленні стада, осіменінні, досягненнями генетики, ветеринарної медицини тощо. Фахівці сусідньої держави готові приїхати до наших фермерів, провести аудит, розробити стратегію розвитку господарств. Польська сторона пропонує також стажування, причому з компенсацією витрат на перебування та проживання у готелях. Запрошують молодих українців опанувати спеціальності агронома, ветеринара, фахівця з переробки сировини у сільськогосподарських школах Польщі. Обіцяють також навчити тонкощів залучення грантових коштів.


Ініціатори бізнес-зустрічі з власного досвіду знають: налагодити виробництво якісного молока легше, ніж продати його на ринках об’єднаної Європи. Чи стануть поляки промоутерами української молочної продукції у ЄС, чи просто готові купувати нашу сировину? Зрештою, вони не приховують свого зацікавлення у наших зернових: ріпаку, кукурудзі, пшениці, овочах, молочній сировині, але обіцяють створювати й спільні підприємства з їх вирощування та переробки. Нині таких на Тернопільщині — понад сорок. Є надія, що з’являться сільгосппідприємства й у виробництві молочної продукції.
Тернопільська область.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.