Учора біля будівлі Верховної Ради мітингували працівники вуглевидобувної галузі. Вони вже традиційно стукали об асфальт шахтарськими касками. У декого у руках були прапори Незалежної профспілки гірників України, а також транспаранти з написами: «Бюджет 2015 — це нищення вугільної галузі», «Шахтарям — зарплати, у галузь дотації, геть російський імпорт!»

 

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Гірники вважають, що в держбюджеті на 2015 рік їх галузь профінансовано недостатньо, а тому вимагають внести поправки під час перегляду головного фінансового документа країни. Також мітингувальники вимагають погасити борги перед шахтарями, оскільки, за їхніми даними, багато шахтарів не одержали зарплату ще за грудень 2014 року. 
Йшлося також про необхідність встановлення справедливої ринкової ціни на їхню продукцію, оскільки шахтарі вважають, що ціну на вугілля занижено. 
Протестувальники також наголошують, що необхідно розрахуватися з тепловиками, тоді ті, у свою чергу, перерахують шахтам гроші за спожите вугілля. У листівках, які роздавали на мітингу, йшлося про початок збору підписів за відставку міністра енергетики і вугільної промисловості. Тим часом, напередодні в гірській виробці шахтоуправління «Південнодонбаська №1» у Вугледарі відбулася нарада. Про це повідомляє прес-служба Донецької ОДА.
«Генеральний директор підприємства Володимир Коломієць повідомив, що попри труднощі з фінансуванням гірники нині завершують демонтаж лави, яка вже відпрацювала, і готуються до запуску нових виробничих потужностей», — йдеться в повідомленні. Керівник поскаржився, що нині «Південнодонбаська №1» не одержує гроші за відвантажене вугілля. Тому на підприємстві вже виникла двомісячна заборгованість з заробітної плати.
«Нехай держава змусить заплатити нам гроші тих, хто має платити, але не платить. Тоді ми зможемо розрахуватися із зарплатними боргами й запустити нову лаву», — сказав В. Коломієць.
Під час наради також говорили про ціноутворення на продукцію державних шахт. Нині країна купує вугілля за ціною, нижчою за собівартість видобутку. Водночас, слід зазначити, багато шахт залишилися на підконтрольній терористам території й держава відчуває дефіцит у цій сировині.

Вл. інф.

Під час акції під Верховною Радою.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.