Самостійно забезпечити себе електроенергією Крим не в змозі
Практично повну залежність Криму від енергопостачання з материкової частини України тепер не визнає тільки ледачий або той, хто взагалі нічим не цікавиться. Але таких на півострові після передноворічних випробувань без світла, коли електрику відключали по 16—18 і більше годин за добу, імовірно, вже не залишилося.
Значно урезонили свою риторику й представники кримської влади, які раніше у всьому вбачали підступність «українських націоналістів». Причина проста — необхідно домовлятися, і що швидше, то ліпше. У соціальних мережах перед новим роком неодноразово з’являлися публікації обурених мешканців Криму. «Аксьонов і весь уряд мусять піти у відставку, якщо тільки в новорічну ніч у Криму не буде світла. У них був час, щоб домовитися про нормальне постачання, а вони нічого не зробили», — такі або багато в чому схожі заклики розміщували на своїх сторінках у соцмережах у тому числі й кримські політики та журналісти.
Світло на свята не вимикали, утім проблему не розв’язано й досі. Усвідомлення того, що Крим не може забезпечити себе електроенергією, прийшло зі значним запізненням, як і усвідомлення того, що так званий референдум про статус Криму не розв’язав головних проблем.
Адже кримчан буквально начиняли на кожному кроці «завлекалками», що, мовляв, Росія розв’яже всі проблеми Криму й ні про що турбуватися не доведеться. А питання з електроенергією вирішать завдяки альтернативним джерелам, таким, як енергія сонця й вітру.
Попри те, що багато експертів казали: своєї генерації в Криму не вистачить, «кримнашисти» сподівалися на допомогу Росії. Так, привезли та встановили на півострові 1,5 тисячі дизель-генераторів. Але світла так і не було під час віялових і аварійних від’єднань. 
Річ у тім, що середньодобовий баланс споживання електроенергії в Криму становить 630 МВт, а власна генерація — 240 МВт. Тож у час пік навантаження спостерігається дефіцит — 400 МВт. Тому розв’язувати проблему за допомогою мобільних дизельних установок — просто смішно.
Влада Севастополя, приміром, уже визнала безальтернативність постачання електроенергії з материка.
«Голова» Законодавчих зборів міста Олексій Чалий вважає: альтернативна енергетика в Криму може розглядатися лише як невелике доповнення до класичної через високі витрати на вироблення одного кіловата. 
У коментарі журналістам він зазначив: розвивати, зокрема, сонячну енергетику в Севастополі можна, лише маючи надлишки бюджетних коштів. На його думку, технологічний рівень альтернативної енергетики такий, що вона не здатна конкурувати із класичною.
А «губернатор» Севастополя Сергій Меняйло заявив: наявний у місті недобудований об’єкт — сонячна електростанція — є економічно невигідним і неефективним. І цей проект, який мали реалізувати ще влітку минулого року, уже «заморозили».
Напередодні Нового року «глава Криму» Аксьонов озвучив інформацію про те, що міністерства енергетики України та Росії домовилися про постачання електроенергії в Україну «з урахуванням потреб Криму». Водночас жодних офіційних повідомлень про це не було.
Приміром, заступник глави російського уряду Аркадій Дворкович про жодні угоди не знає. Йдеться лише про «робочі контакти з питань енергозабезпечення Криму».
Це вже очевидно, що Росія, по суті, не здатна не тільки забезпечити анексований півострів продуктами харчування, а й енергоносіями. Уже тепер ціни на продовольство на півострові зашкалюють і, за деякими оцінками, перевищують московські. 
Борги у зарплаті на промислових підприємствах у кінці року становили понад 200 мільйонів рублів. Новий рік, у який Крим, за російською версією, вступив уже як «новый субъект Российской Федерации», швидше за все, обернеться протестними акціями, які вже не за горами — з огляду на несприятливу соціально-економічну ситуацію. А там і до «маршів порожніх каструль» недалеко.
 
Крим.