Уже в 34-й раз зібрав юних учених Дніпропетровщини обласний конкурс-виставка «Мирний космос». На базі обласного центру науково-технічної творчості й інформаційних технологій учнівської молоді сімдесят школярів представили свої роботи у дев’ятьох тематичних секціях: «Ракетно-космічна техніка», «Космічна біологія та медицина», «Космічна фізика і астрономія», «Глобальні проблеми людства», «Екологія та космонавтика», «Програмування й обчислювальна техніка», «Людина, духовність і Всесвіт», «Історія розвитку авіації та космосу» і «Космічні дослідження».
Дев’ятирічні дослідники із Кривого Рогу Антон Русниченко і Андрій Кононенко (на знімку) беруть участь у такому конкурсі вперше. Вони представили спільний проект моделі марсіанського космічного модуля «Вулик». Кажуть: такий корабель може бути запущений уже в найближчі роки. Хлопці мають намір працювати над удосконаленням аварійних систем свого шаттла. Як повідомили самі автори, їх «Вулик» створений для першого поселення людей на Марсі та для отримання там корисних копалин.

— Треба ще попрацювати над системою аварійного порятунку людей, але запускати модуль можна вже років через п’ять, — відзначили вони.
Вихованець гуртка космічного моделювання станції юних техніків Жовтневого району Микита Криворотько представив макет космічного апарата для збирання сміття на орбіті.
— Комплекс називається «Україна», і я пропоную виготовляти всі необхідні деталі на підприємствах нашої країни, — розповів юний винахідник. Досі космічні комплекси для утилізації сміття не розроблялися. Тільки в Англії виготовляли спеціальні маленькі пристрої для цього. Мені спало на думку, що можна виготовити ракету, яка б складала такі пристрої та викидала їх на орбіту. Там ця техніка зможе виконувати свою роботу з утилізації сміття.

Дніпропетровська область.


Фото прес-служби ОДА.