Позавчора міністр МНС Володимир Шандра обговорив з президентом американської компанії «Holtec Іnternatіonal» Крісом Сінгхом питання добудови сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). Це сховище для сухого й довготривалого зберігання в ньому вилучених з реакторів Чорнобильської АЕС пошкоджених тепловиділяючих збірок мало бути введене в експлуатацію ще в 2003 році. Та французький консорціум «Framatome ANP», який вів будівництво сховища, припустився технологічних помилок, і воно залишилося незавершеним.

Консультації з добудови сховища з компанією «Holtec Іnternatіonal» ведуться з 2005 року. Вона володіє сучасними технологіями зберігання відпрацьованого ядерного палива та осушення негерметичних тепловиділяючих елементів, споруджує свої об’єкти окрім США в кількох інших країнах світу і має відмінну репутацію.

Під час зустрічі в МНС Кріс Сінгх запевнив, що цього року його компанія проведе ретельний аналіз безпеки побудованої частини сховища і надасть свої висновки Державному комітету ядерного регулювання України, а після схвалення їх триватимуть офіційні домовленості про конкретні терміни завершення будівництва СВЯП-2.

На думку міністра МНС Володимира Шандри, намір компанії прискорити добудову сховища, що пришвидшить процес вивантаження з реакторів ЧАЕС відпрацьованого ядерного палива, — дуже важливий чинник для української сторони.

У зустрічі в МНС взяв участь Посол США в Україні Вільям Тейлор, генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін та інші особи.