Ризик серйозної ескалації на сході України залишається, незважаючи на певні зрушення. Така неоднозначна картина постала перед членам Ради Безпеки ООН, які зібралися в п’ятницю на екстрене засідання в Нью-Йорку, щоб заслухати звіт від тих, хто спостерігає за ситуацією безпосередньо в зоні конфлікту — представників Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ).

«Можна сказати, що ми перебуваємо на роздоріжжі, де на нас очікує або ризик подальшої ескалації конфлікту, або можливість іти дорогою до миру в тому випадку, якщо здоровий глузд, відповідальність і людяність переважать», — заявила Хайді Тальявіні, спеціальний представник ОБСЄ в тристоронній Контактній групі. Зв’язок із Києвом, де перебували представники ОБСЄ, здійснювався за допомогою відеоконференції. Звертаючись до Радбезу під час публічної частини засідання, яка тривала лише 23 хвилини, вона наголосила, що довгострокове припинення вогню і постійний процес деескалації, включаючи відведення важкої техніки, є необхідними попередніми умовами будь-якого прогресу на шляху мирного врегулювання. «Поки постріли не затихнуть, не буде надії на стабілізацію ситуації, не кажучи вже про надії на мир», — додала вона.
Схожі ноти звучали й на брифінгу глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрула Апакана. З одного боку, він відзначив зниження інтенсивності бойових дій і певні кроки назустріч виконанню Мінських домовленостей, включаючи повідомлення про відведення важких озброєнь. Водночас він підкреслив, що спостерігачам ОБСЄ не вдалося встановити походження цих озброєнь, а також визначити, де вони тепер будуть розміщені. Апакан додав, що для здійснення належної перевірки співробітникам місії ОБСЄ потрібна докладніша інформація про те, які саме озброєннями мають сторони, якими маршрутами і до яких районів вони збираються їх відводити. ОБСЄ також необхідна детальніша інформація про відведення іноземних військових з’єднань і найманців. Серед факторів, які могли б вплинути на роботу оглядачів, він назвав ширше використання супутникових зйомок, безпілотників і додаткових технологій збирання зображень, для чого буде потрібна підтримка ООН.
У свою чергу, постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв наголосив на важливості присутності ОБСЄ, особливо в умовах обстрілів, що не припиняються, з боку сепаратистів і їхніх планів спрямувати удар по новій цілі — Маріуполю, для створення коридору в окупований Крим. Виступаючи перед пресою після засідання Радбезу, Сергеєв підкреслив необхідність забезпечити доступ ОБСЄ до всіх об’єктів на території, контрольованій бойовиками.
Наступного дня, у суботу, Білий дім повідомив, що віце-президент США Джо Байден переговорив по телефону із Президентом Порошенком про обстріли на сході, що тривають. У заяві йдеться про те, що лідери двох країн «також обговорили нездатність ОБСЄ підтвердити відведення важких озброєнь Росії від лінії фронту».
Нью-Йорк.