Як підвищити прозорість та відкритість роботи депутатів місцевих рад? Відповідь на це запитання шукали учасники однойменної конференції, що відбулася учора в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Захід відбувався у співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Інститут політичної освіти» та за сприяння програми «MATRA» Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

За словами голови комітету Сергія Власенка, будь-які запитання, пов’язані з роботою депутатів місцевих рад, варто розглядати через призму реформування системи органів місцевого самоврядування та з урахуванням проведення у жовтні чергових місцевих виборів. «Маємо розуміти, що без проведення глибоких реформ ми не зможемо витягти нашу державу з тієї політичної та економічної ситуації, в якій вона нині перебуває», — констатував голова комітету.
У свою чергу, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхауер зауважив, що мета програми «MATRA» — підвищити ефективність місцевої влади в Україні. «Підвищуючи ефективність роботи місцевої влади в Україні, ми основну увагу приділили збільшенню довіри до неї, а також її ефективності через законодавчу роботу», — сказав він. Пан посол також зауважив, що після перемоги Майдану Україна демонструє більшу політичну волю щодо втілення в життя реформ у сфері децентралізації влади. Щоправда, це ускладнюється війною на Донбасі. Та все ж пан посол вважає, що головна проблема в Україні — це не ухвалювати закони, а втілювати їх у життя. Крім того, він переконаний, що у сфері місцевої влади головною проблемою є не лише децентралізація, а дуже важливим є зв’язок між владою та громадянами, а також підзвітність та прозорість у роботі муніципалітетів.
Власне, під час конференції було обговорено пропозиції щодо внесення змін до законів «Про місцеве самоврядування», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про доступ до публічної інформації». Озвучили їх представники місцевих рад з усіх регіонів. Так, за словами депутата Луцької міської ради, експерта Інституту політичної освіти Андрія Осіпова, чинне законодавство надає забагато свободи місцевим радам. Свобода — це не безвладдя. Тому, задекларувавши вільний доступ до рад, зауважив він, законодавець не встановив бодай мінімальних правових гарантій цього. Крім того, говорячи про прозорість діяльності рад, депутат зауважив, що відкритими мають бути не лише засідання самої ради, а й її комісій. А інформація має не лише фіксуватися, зберігатися у вільному доступі, а й автоматично розсилатися з сайту ради. Водночас, за словами А. Осіпова, важливим у прозорості влади є виведення прес-служби з-під контролю міського голови та депутатського корпусу.
Загалом озвучені під час конференції пропозиції ляжуть в основу рекомендацій, а ті, у свою чергу, — в основу змін до законодавства, які підготує профільний комітет.

Довідково

Депутати місцевих рад пропонують, зокрема, щоб у Законі «Про місцеве самоврядування» передбачалося, що у разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради, невиконання ним, без поважних причин, рішень і доручень ради та її органів, відповідна рада повинна прийняти рішення про відкликання такого депутата двома третинами голосів у встановленому законом порядку.