Природа не припиняє дивувати людство своїми витівками. Цього разу розкажемо про незвичайний підводний парк в Австрії. Місце відоме тим, що півроку це — звичайний мальовничий парк з дерев’яними лавками, стежинами і зеленою травою, а решта півроку — прекрасне озеро з кришталево чистою водою. Йдеться про популярне серед туристів і аквалангістів «Зелене озеро».

Підводний парк «Зелене озеро» розташований неподалік селища Трагос в Австрії, на висоті 776 метрів над рівнем моря, з усіх сторін його оточують Альпійські гори. З серпня по квітень це — гарний парк з видом на гори і невеликим озерцем у центрі, глибина якого не перевищує двох метрів. Усю осінь і зиму туристи відвідують це місце, щоб помилуватися мальовничою природою і відпочити від гамірливого міста.

Навесні, з настанням тепла, сніг і лід на вершинах гір починають поступово танути: вода стікає донизу, затоплюючи парк на 4—5 метрів. Більша частина паркових алей перетворюються на озеро. Над дерев’яними лавками, галявинами і стежками «прогулюються» рибки, а дно вкривають зелена трава і квіти. Бульбашки повітря, які накопичилися на листі дерев, іскряться всіма барвами веселки. Все це створює казковий сюрреалістичний наземний світ, водночас занурений у воду. Цей парк — видовище незвичайне! У цей час сюди з’їжджаються аквалангісти і мандрівники, щоб побачити одне з найкрасивіших природних явищ у світі. До максимальної позначки (іноді 8—11 метрів) рівень води піднімається на початку літа, а вже у липні починає спадати. Мине ще декілька місяців — і озеро знову перетвориться на затишний парк.

До речі, свою назву «Зелене озеро» отримало не випадково: його води мають смарагдово-зелене забарвлення. Причому з таненням снігів озеро не мутнішає, а лише наповнюється джерельно-чистими талими водами. Видимість настільки гарна, що підводним парком можна милуватися з берега.

Підготувала Сюзанна КІРІНА.

Фото з сайту www.photo.medіamall.ge.