Ранкове засідання 18 червня

 Парламентська хроніка
З ранку в сесійній залі з доповіддю про діяльність Національного банку України у березні—червні цього року виступив глава установи Степан Кубів. «Нині ми говоримо про збереження стабільної банківської системи у дуже критичний і непростий час», — зауважив С. Кубів.
За його словами, протягом чотирьох місяців відплив депозитів становив 86 мільярдів гривень.
Щоб врівноважити ситуацію, зазначив він, правління НБУ спільно з асоціаціями, радою банків прийняли нестандартне рішення щодо забезпечення банківської системи ліквідними коштами, збереження платоспроможності та виконання зобов’язань банківської системи перед вкладниками.
«Ми надали банкам необхідну ліквідність — суму в розмірі майже 53 млрд. грн. Нині 5 млрд. 100 млн. повернуто. З них понад 1 млрд. -достроково», — сказав С. Кубів.
Водночас очільник НБУ повідомив, що нині розпочато діагностику банків, щоб визначити надійність банківської системи. Зокрема, у 37 буде проведено стрес-тестування. (Конкретні цифри діяльності НБУ були надані депутатам у роздрукованому вигляді, тож С. Кубів їх не озвучував).
Голова Нацбанку розповів, що правління НБУ ухвалило низку рішень, які впливають на прозорість діяльності установи. Зокрема, на боротьбу з конвертаційними центрами. За його словами, було виявлено близько 20 банків, які протягом 2012—2013 років проводили невластиву для банківської системи функцію. «Через готівку з цих банків за два роки було знято 240 млрд. грн.», — сказав він, повідомивши, що завдяки активізації фінансового моніторингу банків викрито дуже серйозну групу злочинців, які зуміли вивести за межі країни «через елемент інвестиційних пунктів» понад 10 млрд. доларів США. У двох таких банків НБУ забрав ліцензії, але рішенням суду їх дія була зупинена. «Я мав розмову з Президентом та прем’єром, і заходи вживаються», — зауважив С. Кубів.
Крім того, задля забезпечення прозорості діяльності НБУ при установі було створено громадську раду. Спонукали до цього декілька десятків зустрічей із представниками громадськості біля Нацбанку.
Водночас Голова НБУ повідомив, що на сьогодні правління НБУ розробило стратегію розвитку банківського сектору до 2020 року. «Це не затверджений документ, триває його обговорення з асоціаціями для того, щоб ми отримали карту, яка потягне за собою важливі позиції переходу до сучасної монетарної політики, запровадження режиму інфляційного таргетування (метод керування інфляцією), поступове зниження інфляційних очікувань», — сказав він. Регламент розгляду цього питання не передбачав запитань від народних депутатів, що, до речі, викликало невдоволення обранців.
Пізніше стало відомо, що Президент вніс до Верховної Ради проект постанови про звільнення Степана Кубіва з посади голови Національного банку України.
Водночас глава держави пропонує призначити головою Нацбанку Валерію Гонтареву.
Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Так, народні депутати ухвалили рішення про проведення у липні цього року парламентських слухань «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання». Крім того, у першому читанні сесія ухвалила низку проектів законів, зокрема, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження виникнення професійних захворювань у працівників, про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття) та про внесення змін до статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання додаткових відпусток).
Проект закону про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування у запасі) народні депутати включили до порядку денного лише з четвертої спроби. Щоправда, одразу ухвалили його в першому читанні та ухвалили рішення підготувати документ до другого читання за скороченою процедурою. Власне, законопроект пропонує збільшити вік військовозобов’язаних, які перебувають у запасі другого розряду та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, до 60 років.
На прохання депутатів Голова Верховної Ради поставив на сигнальне голосування проект постанови, підготовлений лідером фракції ВО «Свобода» «Про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН» (у порядку денному він містився у самому кінці). Проектом пропонується звернутися до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН щодо ініціювання проведення розслідування фактів порушення Російською Федерацією принципів, закріплених у Статуті ООН, та подальшого вирішення питання про виключення Російської Федерації зі складу членів Організації Об’єднаних Націй. Однак цей проект підтримали лише 187 народних депутатів (не голосували фракції ПР та КПУ).
Олег Тягнибок пропонував загалом три постанови, дві стосувалися звернення Верховної Ради України до Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі, а також до Ради Європи. З огляду на те, що перший документ не набрав необхідної кількості голосів, головуючий запропонував провести консультації з фракціями і по готовності поставити усі три на голосування.
Водночас Верховна Рада ухвалила постанову про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності. За відповідне рішення проголосували 245 народних депутатів.
Під час ранкового засідання народний депутат Іван Кириленко заявив, що фракція «Батьківщина» підтримує саморозпуск Верховної Ради сьомого скликання.
«Ми висловлювалися за підтримку дій Президента зі встановлення миру, його євроінтеграційних процесів, подолання корупції, підвищення добробуту людей. Чи маємо це сьогодні у сесійній залі? Не маємо! Жодного принципового рішення не можемо ухвалити навіть 226 голосами. Тому ми, підтримуючи рішення про саморозпуск, говоримо наступне: щоб не були «на манеже одни и те же», нам конче необхідно виконати вимоги громадянського суспільства — люстрація. Люстрація всіх і вся! Ми повинні мати у жовтні зовсім інший парламент, інші обличчя. Тому закон про люстрацію маємо негайно включити у порядок денний. Нам також треба вирішити низку принципових питань — потрібна нова редакція законодавства про вибори і не забути, що другого червня сплив термін каденції членів ЦВК. Перезавантаження не просто на часі, воно перезріло. Давайте зупинимо цю ганьбу — негайно до саморозпуску», — заявив він.
Народний депутат від фракції «УДАР» Павло Розенко заявив, що під їхнім проектом постанови про саморозпуск підпис поставили лише лідери трьох фракцій — «Батьківщини», «УДАР» та ВО «Свободи» (як відомо, з такою ініціативою «ударівці» виступили напередодні).
Із Днем народження цього дня вітали народного депутата Олега Осуховського.
Президент України Петро Порошенко просить Верховну Раду надати згоду на призначення Віталія Яреми Генпрокурором. Відповідний проект постанови зареєстровано у парламенті в середу.
Глава держави також запропонував парламенту призначити Павла Клімкіна главою Міністерства закордонних справ.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
ДОСЛІВНО
Голова Національного банку Степан Кубів: «Перевірка одного з невеликих київських банків виявила, що на одну фізичну особу було відкрито 252 поточні рахунки. За січень-лютий через цю особу виведено 4,9 млрд. грн. Це цифри, які свідчать: якщо правоохоронна система готова сьогодні за цими фактами швидко реагувати, у нас достатньо ресурсів, якими можемо повернути кошти в державу».
В центрі Костянтин Бондарєв, Олександра Кужель.
Віталій Грушевський, Володимир Продивус, Андрій Сенченко.