Вечірнє засідання 17 червня

Верховна Рада ухвалила постанову про посилення захисту державного кордону. За словами її автора, народного депутата Олега Тягнибока, документ рекомендує Кабінету Міністрів негайно розпочати демаркацію ділянки державного кордону з Російською Федерацією на суші, тимчасово зменшити кількість діючих пунктів пропуску через державний кордон та посилити контроль над ділянками держкордону з Російською Федерацією та Республікою Молдова (на ділянках, контрольованих невизнаною Придністровською Молдавською Республікою). «Мова йде про відповідне фінансування вищезгаданих заходів, а також посилення Державної прикордонної служби», — наголосив лідер «Свободи» та додав, що ця постанова повністю перегукується з рішенням Ради національної безпеки і оборони. Коли ж на табло висвітилося лише 203 голоси, глава парламенту Олександр Турчинов запропонував представникам фракцій обмінятись думками.

«Щойно підірвали газову трубу. Хто? Диверсанти, які пройшли через наш прозорий кордон у Полтавській області. А тут депутати сидять і не голосують. Вбивають наших прикордонників, а ця постанова чітко говорить, щоб збільшити штат прикордонної служби, закрити всі переходи з Росією, окрім трьох, посилити охорону на ділянці невизнаної Придністровської республіки. Хто не підтримує це, той зрадник, агент і представник п’ятої колони. А список цих агентів треба опублікувати в газеті «Голос України», — заявив народний депутат В’ячеслав Кириленко («Батьківщина»).

Ще емоційнішим був виступ народного депутата, екс-міністра оборони Олександра Кузьмука: «Інформую Верховну Раду, що в цей час державний кордон України вільно перетнуло незаконне військове формування, яке має назву «армія Путіна», і яке об’єдналось з незаконним батальйоном, який має назву «Заря». Всього їх близько 900 чоловік. Вони озброєні важкою бронетанковою технікою. З нашого боку: зведений загін до 100 чоловік із блокпостів. Є загиблі й спалена техніка. Подумайте і кожен поставте себе на той пост і попробуйте тільки не проголосувати — ви будете прокляті всім народом назавжди», — заявив він.

Після того, як Олександр Турчинов запропонував внести до проекту постанови зміни про те, що уряд самостійно визначатиметься, яку кількість пунктів пропуску потрібно залишити, документ підтримали 261 народний депутат.

Також Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Автор законодавчої ініціативи, народний депутат Андрій Сенченко («Батьківщина») зазначив, що ці зміни врегульовують правові відносини в частині декларування місця перебування громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України, а також закріплюють право на здобуття або продовження здобуття освіти на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання. «Велике прохання підтримати цей законопроект, щоб батьки могли відправити дітей до дитячих садків, шкіл та вищих навчальних закладів, звернутися до поліклініки», — закликав колег А. Сенченко. «За» проголосували 233 народні депутати.

Під час обговорення народні депутати наголошували, що цей документ має стати тільки першим кроком на шляху децентралізації влади та посилення прав місцевих громад.

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування Державного земельного банку, який передбачає ліквідацію цієї установи.

Парламентарії утворили дві Тимчасові слідчі комісії: з питань розслідування обставин знищення військово-транспортного літака Повітряних сил Збройних Сил України Іл-76, який заходив на посадку в аеропорту Луганськ, та з питань розслідування фактів масового переслідування водіїв, які були учасниками мирних акцій протесту з використанням колісних транспортних засобів.

На початку засідання Верховна Рада призначила на 26 жовтня позачергові вибори Вугледарського, Ірпінського, Малинського, Кіровського, Полонського, Городенківського, Почаївського, Ічнянського, Сарненського, Любомльського міських голів, а також 156 сільських голів.