Механік зі Сміли Микола Тарановський запропонував мотоцикл для прикордонників. У своїй майстерні підприємець переобладнав звичайний дорожній «байк» спеціально для армії. Каже, у донецьких і луганських степах нині такому транспорту ціни б не було...

Микола Миколайович ремонтує мотоцикли з дитинства. Пам’ятає, як 1962-го, коли йому було чотири роки, батько прикотив з магазину мотоцикл «Ковровець» і посадив сина на бак: «Наше покоління все виросло на мотоциклах. Та й нині хлопці полюбляють з вітерцем проїхатися. Різниця лише в тому, що ми самі їх ремонтували, не те що зараз...»

Микола запам’ятав батькові слова. І не тільки запам’ятав, а й втілив їх у життя. Нині майстерню Тарановського «Сміла мотор» знає вся область. Її власник займається не тільки ремонтом, а й ділом для душі. Душевне для Миколи Миколайовича — це зробити щось корисне для людей. Він вигадав і створив власноруч установку для ямкового ремонту доріг на базі вантажного мотоцикла-«мурахи» (на трьох колесах з кузовом). Розробив спосіб швидкого реагування на проблему крадіжки каналізаційних люків. Щоправда, жоден з попередніх очільників Сміли і Черкас не зацікавився його розробками...

Нині актуальне його останнє творіння — армійський мотоцикл. Ним винахідник і приїхав зі Сміли до обласного центру — показати, розповісти: раптом в армії ним зацікавляться. Обіцяє разом з іншими майстрами переобладнати у такий спосіб хоч і всі 600 мотоциклів, закуплених кілька років тому для наших прикордонників. Було б замовлення!

На вулиці розглядаємо це диво — зелене, у камуфляжній формі, з крилами-загородками для колін. «Щоб гілки не дряпали, коли прикордонник їде лісом чи крізь чагарники», — пояснює Микола Миколайович.

— Наш прикордонник має не пішки ходити, не на джипі їздити, з якого нічого не видно, а на мотоциклі пересуватися, — продовжує чоловік. — Переобладнати звичайний дорожній мотоцикл для армії мене наштовхнув випадок. Побачив, які мотоцикли закупили для наших прикордонників. З білим алюмінієвим двигуном, з білими колесами! На таких тільки в полон здаватися, адже «білого коня» добре видно здалеку...

Щоб показати, яким має бути мотоцикл прикордонника, Микола Миколайович насамперед задув зеленою фарбою двигун, глушник і колеса. Там, де не вдалося зафарбувати, натягнув знімні чохли із зеленої камуфляжки. Їх допомогла пошити дружина. Закрив лижею двигун — для того, щоб мотоцикл вільно стрибав по пеньках, камінню і при цьому не розбився двигун. Поставив захисні дуги, потужні амортизатори, гуму іншого номера і нове міцне сидіння. Є тепер на мотоциклі ящик для боєприпасів і обмундирування. Загалом, каже, у такому вигляді він готовий для проходження служби в степах Сходу й Півдня України.

Для Карпат Микола Тарановський готовий обладнати ще один мотоцикл — дещо інший:

— Не може звичайний дорожній мотоцикл виконувати одне завдання. Під кожен регіон України повинен бути свій спеціальний. От я встановив багажник. А мені один знайомий генерал каже: «Ти ж на нього гранатомет не поставиш?» Я відповідаю: «Можу закластися, що поставлю безвідкатну зброю і навіть вистрелю з неї!»

При цьому мотоцикл досить тихий. Майстер встановив глушник і каже, що за необхідності можна ще зменшити звук спеціальним ресивером на вихлопі.

— А у нас в Оршанці ви таку модель не показували? — запитуємо у нього (у селищі Оршанець розміщено навчальний центр Держприкордонслужби України. — Авт.).

— Років три тому була думка зробити такий, — відповідає Микола Миколайович. — Я зробив ескіз, приніс фотографії. Подивилися: «Добре, матимемо на увазі». Але з тих пір не зверталися... Я маленька людина, кваліфікований механік. Ходити й витрачати життя на те, щоб доводити, що це — корисне і потрібне, не хочу. Не цікаво людям — що я вдію? Займаюся нині дизельними мотоциклами — для себе, для душі...

Микола Тарановський каже, що пропонували йому друзі переїхати до Росії — там працювати. Але йому хочеться допомагати на батьківщині: «Моя заповітна мрія — років, мабуть, через п’ятдесят сидіти в кріслі-гойдалці, проводжати захід сонця з праправнуком на колінах. У Смілі! Хочу все життя прожити тут!..»

Олена БУЄВИЧ, Лідія ТИТАРЕНКО.

Фото Олени БУЄВИЧ.

Микола Тарановський зі своїм мотоциклом для прикордонників.