Ранкове засідання 17 червня

На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих військовослужбовців та прикордонників на Донбасі. Від імені Верховної Ради Олександр Турчинов висловив щире співчуття рідним та близьким загиблих.

Із інформацією щодо енергетичної безпеки країни у Верховній Раді виступив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він розпочав свій виступ з двох новин. Погана — Росія повністю закрила постачання газу Україні. Хороша — на дворі літо, у нас 14 мільярдів кубометрів газу, і ми подали на російський «Газпром» до суду.

А. Яценюк поінформував депутатів про хід газових переговорів між Україною та Росією. Він нагадав, що в першому кварталі ціна на російський газ для України становила 268 доларів США за тисячу кубометрів газу. На думку уряду, це ринкова ціна, яка влаштовувала російський «Газпром», доки в Україні не з’явився новий уряд і не відбулися політичні трансформації. Після цього «Газпром» виключно з політичною мотивацією підняв ціну до майже 500 доларів за тисячу кубометрів газу — якщо точно, то 486 доларів 86 центів. Однак Україна не погодилася і не погодиться на таку ціну, наголосив прем’єр, бо така ціна є не ринковою, а політично вмотивованою і дискримінаційною.

Згодом відбулося декілька раундів переговорів у тристоронньому форматі за участю представників Єврокомісії. На останніх переговорах Європейський комісар з питань енергетики запропонував формувати ціну на газ з двох частин. Перша — низький сезон — 300 доларів, а у високий, тобто опалювальний сезон — 385 доларів. За словами прем’єра, під час переговорів ми були готові на те, щоб за умови підписання ринкового пакета, здійснити платіж Росії у розмірі одного мільярда доларів США, а подальший борг розділити рівними частками до кінця року з 6% річних. Однак Росія відмовилася від подальших переговорів. На думку уряду України, газова угода є «частиною російського плану зі здійснення агресії по відношенню до Української держави».

— Ось план Росії. Росія не може ніяк зрозуміти, що Україна — незалежна держава, і не Росії визначати, куди нам іти, — сказав Яценюк. — А йдемо ми в Європейський Союз.

Прем’єр також відзначив, що вся «газова вакханалія» була влаштована перед візитом Президента України до Брюсселю, де має бути підписана економічна частина угоди з ЄС.

Подальші дії у газовому питанні уряд вбачає через Стокгольмський арбітражний суд. Після подання Росією позову до Стокгольмського арбітражу НАК «Нафтогаз України» одразу подав свій позов. За словами Яценюка, Росія вимагає від України 4,5 мільярда доларів США, Україна вимагає — обґрунтовано і доведено —

6 мільярдів доларів. Україна є третім найбільшим ринком «Газпрому», попереду — ФРН і Туреччина. Загалом Україна заплатила «Газпрому», починаючи з 2009 року, 50 мільярдів доларів США. «Тому всі ці байки, які розповідають наші російські сусіди про те, що вони нам допомагають, не відповідають дійсності, — заявив Яценюк. — Ще треба розібратися, хто кому допомагає. З кишені українців ми заплатили 50 мільярдів доларів. І ми вважаємо, що в цій цифрі є переплати, і саме ці переплати ми вимагатимемо від російського «Газпрому».

Уряд розробляє подальші кроки і для стабілізації ситуації на внутрішньому енергетичному ринку. За словами прем’єра, НКРЕ отримала доручення ввести економічно обґрунтовані тарифи на транзит російського газу територією України. Адже сьогодні немає угод з європартнерами про тарифи на транзит газу. Український уряд звернувся до європейських партнерів перенести точку з обліку газу із західного на східний кордон, і щоб наші європейські партнери спільно з Україною здійснювали облік постачання газу до країн ЄС, щоб уникнути звинувачень у крадіжці газу.

Окрім того, уряд напрацював і запропонує парламенту невідкладно затвердити проект закону про модернізацію української ГТС, що передбачає створення в Україні спільної компанії за участю країн—членів енергетичного співтовариства ЄС, яка працюватиме над модернізацією і експлуатацією української ГТС. Контроль над цією спільною компанією залишиться в української держави. Уряд також працює над питаннями реверсного постачання газу. Україна вже розпочала так званий малий реверс, а у разі відкриття великого реверсу зможе отримати 15 мільярдів кубометрів газу. На думку уряду, цей обсяг є достатнім для забезпечення України природнім газом. Кабмін також запропонує парламенту прийняти законопроект про надзвичайний стан на енергоринку, щоб уряд мав важелі впливу на енергетичний сектор країни. «Ми повинні бути готові до найскладніших обставин і причин», — застеріг Яценюк.

В уряді створено кризовий енергетичний штаб, який очолює віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, заступник — Юрій Продан.

Верховна Рада розглянула проект постанови про заходи щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності України та протидії військовій агресії Російської Федерації. У ній пропонувалося звернутися до Президента України з пропозицією розглянути питання щодо введення воєнного стану на території Донецької та Луганської областей та вжити низку заходів для захисту державного кордону та посилення обороноздатності держави.

За ухвалення проекту постанови за основу проголосували 218 депутатів.

Лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв зачитав депутатам проект постанови. Під час обговорення обранці висловили багато пропозицій до тексту проекту постанови.

Народний депутат від «УДАРу» Ірина Геращенко, котру Президент України призначив Уповноваженим з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, наголосила, що парламент має докласти всіх зусиль, щоб підтримати главу держави. Вона запропонувала додати пункт про створення центру переселенців із зони АТО при МВС України, який координуватиме роботу з усіма міністерствами і відомствами. А також заслухати в парламенті ще й начальника Генштабу, керівників Мінсоцполітики, Мінохорони здоров’я та інших відповідальних відомств. Ірина Геращенко закликала депутатів доопрацювати проект постанови та узгодити його між фракціями та з Президентом.

Олександра Кужель («Батьківщина») відзначила, що розглядом цієї постанови парламент показує президентові і суспільству, що у Верховній Раді є коаліція, яка готова виконати вимоги Майдану — зокрема, щодо ухвалення антикорупційного та виборчого законодавства, реформ задля вступу в ЄС.

Юрій Сиротюк («Свобода») запропонував запровадити надзвичайний стан не лише на території Донецької та Луганської областей, а і в АР Крим, як тимчасово окупованій території. Депутат також наполягав додати до тексту постанови, що перекриття кордонів з Російською Федерацією має відбуватися за допомогою всіх уповноважених державних органів — Збройних Сил, МВС, Державної прикордонної служби, СБУ та інших.

Ярослав Сухий (ДГ «Економічний розвиток») запропонував відновити роботу Міністерства промислової політики і затвердити Кабміну державне оборонне замовлення та державну програму стосовно роботи з біженцями.

Позафракційний Микола Рудьковський назвав доцільним додати пункт про додаткову мобілізацію для ротації військовослужбовців. Він запропонував Кабміну розробити механізм компенсації збитків громадянам України, які проживають у зоні проведення АТО і військових операцій.

Cергій Каплін («УДАР») наголосив, що не може бути надзвичайного режиму роботи парламенту влітку. Адже парламент має постійно працювати у звичайному режимі.

Михайло Чечетов (Партія регіонів) переконував не закликати Президента до введення воєнного стану на Сході України. Позафракційна Інна Богословська застерегла, що непродумане запровадження воєнного стану зазвичай призводить до збільшення кровопролиття. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив лідерам фракцій під час перерви доопрацювати документ із урахуванням висловлених пропозицій та зауважень.

Під час пленарного засідання склали присягу народного депутата України Олександр Шевченко, обраний на проміжних виборах в одномандатному виборчому окрузі №83, Руслан Богдан, обраний у загальнодержавному багатомандатному окрузі від партії «Батьківщина», Віталій Іляшенко, обраний за виборчим списком партії «УДАР».

Олександр Турчинов також оголосив про обрання головою депутатської фракції ВО «Батьківщина» народного депутата України Сергія Соболєва, заступниками голови фракції — Івана Кириленка, Руслана Князевича і Андрія Кожем’якіна.

На прохання мітингувальників під стінами парламенту Голова Верховної Ради оголосив вимоги пікетувальників — відмовитися від спецперепусток народних депутатів, перерахувати їхню зарплату для допомоги армії, прийняти виборчий закон за відкритими партійними списками, знизити прохідний бар’єр на виборах.

З другої спроби парламент підтримав (233 голосами «за») проект постанови про звернення Верховної Ради України до Міжнародної Федерації Журналістів, Європейської Федерації Журналістів, Асоціації Європейських Журналістів, міжнародної організації «Репортери без кордонів», Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України. Український парламент закликав міжнародні журналістські організації до протидії інформаційним провокаціям та неперевіреним даним, які розповсюджуються через російські ЗМІ під час інформування світової громадськості про реальний стан справ в Україні.

«Закликаємо продемонструвати солідарність з Українським народом у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності», — наголошується у зверненні українського парламенту.

Верховна Рада також прийняла постановою заяву «Про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців». Парламент доручив Кабінету Міністрів України утворити центральний орган виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями, а також невідкладно розробити та затвердити державну цільову програму співпраці із закордонними українцями.

У цілому прийнято зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб).

— Нам треба гарантувати громадянам їхні вклади у банках, — наголосив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Депутати вітали з Днем народження свого колегу Олександра Ганчукова.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— Я не здамся без бою. Будемо вибивати ту ціну, яка ринкова, чесна, справедлива.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

— Україна виконає свій обов’язок, подбавши про сім’ї героїв, а убивці не сховаються від своєї кари.

Олександр Шевченко.

Руслан Богдан.

Олег Ляшко, Володимир Куренной, Едуард Гурвіц.

Віталій Іляшенко.

Ігор Єремеєв, Віталій Хомутиннік (у центрі).

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.