У містах області воду подають в обмеженій кількості. Вже тиждень, як відключено насосні станції на каналі Сіверський Донець — Донбас, головній водній артерії регіону. Це сталося після потрапляння снаряду до однієї з насосних станцій. Зовсім немає води у трубах мешканців Харцизька та Волноваського району. В останньому виділено 11 пунктів підвезення води двічі на день — вранці й увечері. У Вугледарі відсутня питна вода, а технічну привозять, у Докучаєвську до водогону подають технічну воду. Без води й деякі селища, які входять до складу Добропілля.

Обласний центр тимчасово «напувають» два водосховища — Макіївське та Верхньокальміуське. Міський водоканал перейшов на погодинну подачу холодної і гарячої води. Добова «норма» для шахтарської столиці зменшена на 20 відсотків — до 270 тисяч кубометрів. Тим часом у районі бойових дій розпочався ремонт каналу, розповів міський голова Олександр Лук’янченко. «Проведено переговори з керівниками антитерористичної операції і «Донецької народної республіки» для того, щоб була можливість для ремонтних робіт. Вдячний фахівцям і керівництву комунального підприємства «Вода Донбасу», які в дуже складних умовах ведуть ремонт», — сказав очільник міста.

Голова повідомив, що наявних у водосховищах запасів вистачить на 15—20 днів, і висловив сподівання, що найближчим часом канал буде запущено.

А от фінансовий «канал» регіону у вівторок залишався заблокованим. Біля приміщень головних управлінь Національного банку України в Донецькій області та Державної казначейської служби уранці перебували озброєні люди. Напередодні будівлі були захоплені бойовиками самопроголошеної «Донецької народної республіки». У співробітників банку забрали мобільні телефони і вимагали перейти на роботу до так званого донецького народного банку. Також сепаратисти взяли під контроль приміщення обласного управління Міністерства доходів і зборів і міської прокуратури. Всі бюджетні платежі в регіоні призупинені, система платежів і розрахунків тимчасово відключена.

Олександр Лук’янченко розповів, що особисто виїздив на місце подій до управління НБУ і домовився про те, що озброєні люди залишать захоплені установи. «Ми втратили один банківський день по всій Донецькій області. Це дуже серйозно. Хтось недоотримав пенсію, хтось — виплати, промислові підприємства недоотримали якісь ресурси, не розрахувалися за матеріали. Сподіваюся, від сьогодні всі заклади працюватимуть у штатному режимі. Ми пенсію в Донецьку виплачуємо за графіком, і тут немає жодних зривів», — зазначив міський голова.

«Терористична організація «ДНР» несе повну відповідальність за блокування банківської та казначейської сфери», — заявив прокурор області Микола Франтовський. Він повідомив, що за цими фактами розпочато розслідування за статтею 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних або громадських будівель). Злочини бойовиків призведуть до того, що пенсіонери та всі пільгові категорії населення залишаться без гарантованих державою виплат. Такі дії є неприпустимими та вимагають від усіх правоохоронних органів принципової позиції у протидії таким порушенням конституційних прав громадян», — наголосив прокурор.

Микола Франтовський також прокоментував захоплення міської прокуратури Донецька. Жоден працівник під час захоплення не постраждав, усі робочі матеріали та техніку вдалося вчасно вивезти. Зараз правоохоронці працюють за межами приміщення, вживаються заходи для безпеки співробітників. У прокуратурі області нагадали, що Генеральна прокуратура України здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно громадянина Росії Равіля Халікова за фактом створення терористичної організації, який привласнив повноваження «генерального прокурора ДНР».

Андрій СЕРЕДА.

Донецька область. 

***

ОФІЦІЙНО

Прес-служба СБУ:

«СБУ в Запорізькій області розпочато кримінальне провадження стосовно одного з учасників терористичної організації «Донецька Народна Республіка», так званого «мера» м. Маріуполь Фоменка О. Г., за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. У ході слідства встановлено, що О. Фоменко спільно з озброєними особами — членами бандитського угруповання так званого «Чечена», брав участь у захопленні адміністративної будівлі ВБОЗ Маріупольського МВ ГУ МВС України в Донецькій області. Затриманому повідомлено підозру у вчиненні злочину, за який йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років».

Прес-служба МВС України:

«Спецгрупою МВС затримано керівника штабу ДНР по м. Маріуполю та одного з активних терористів. Вказані особи вчинили озброєний опір з використанням автоматичної вогнепальної зброї та гранатами намагалися підірвати співробітників карного розшуку. Як результат професійних дій, злочинці затримані, їх зброю вилучено».