У МОЗ представлено нового керівника

Призначений на посаду міністра охорони здоров’я України Василь Князевич на своєму представленні у МОЗ пообіцяв не робити чергових революцій, а дати можливість галузі якомога швидше вийти на рівень європейської медицини. Водночас він визнав: ситуація зі станом охорони здоров’я потребує серйозних змін. Незважаючи на те, що за останні роки втричі збільшено фінансування медичної галузі, 90% населення країни незадоволені системою охорони здоров’я, а медики — розміром зарплат та умовами, в яких вони працюють...

Тривалість життя залежить від зросту людини

Дослідження британських науковців із Кембріджського університету засвідчило, що маленький зріст пігмеїв (155 см) був не результатом пристосування до життя в нетрях лісів, а причиною дуже високої смертності.

Масаї і туркана, племена Східної Африки, відрізняються високим зростом і в середньому доживають до 40 років. Хоча, приміром, середня тривалість життя народу аета, корінних мешканців Філіппін, — десь 25 років.

В перші роки життя фізичний розвиток дітей аета і масаї відбувається приблизно однаково, але до 12 років збільшення зросту представників народу аета припиняється, що приводить до ранньої статевої зрілості. Жінки народжували першу дитини в 15 років — це дуже рано навіть для племен з первісним укладом життя.

На думку дослідників, саме в цьому полягає еволюційна перевага зупинки росту. Адже тривалість життя представників цих народів настільки мала, що пізніше статеве дозрівання призвело б до вимирання племен.

Кесарів розтин «за планом»шкодить майбутній дитині

Датські медики, вивчивши матеріали про 34 тисячі пологів, дійшли висновку, що в дітей, народжених за допомогою запланованого кесарева розтину, в чотири рази підвищується ризик виникнення захворювань дихальних шляхів.

У немовлят, що народилися природним шляхом або за допомогою кесарева розтину, застосованого в надзвичайних обставинах, ризик виникнення респіраторних захворювань істотно знижується.

Медики поки не можуть пояснити причину такого феномену, однак вони вважають, що зусилля під час пологів і гормональні зміни, пов’язані з ними, необхідні для розвитку легень дитини.

Упав, опритомнів, іди до травмпункту!

Зима, як завжди, приходить несподівано... для наших комунальних служб. І з ожеледдю вони починають боротися тоді, коли в травмпунктах аншлаг... Результати падінь різні. Хтось трохи забився, а комусь доводиться і гіпс накладати.

Як правильно поводитися під час слизьких доріг? Перша порада тим, хто вже встиг упасти: не геройствуйте! Йдіть до травматолога, а не на роботу.

Насправді убезпечити себе від падінь можна лише в один спосіб — бути вкрай уважним і не бравувати власною спритністю. Навіть блискавична реакція не завжди рятує. А якщо вона вам властива, то в момент падіння потрібно швидко згрупуватися і розслабитися, намагаючись, щоб удар не припав на якусь одну точку. Взагалі — валитися мішком, але не плиском. Багато хто, особливо чомусь жінки, часто падають плиском на спину, серйозно травмуючи потиличну частину голови. Це небезпечна травма. Навіть, якщо після падіння ви опритомніли і головний біль відступив, усе одно потрібно показатися лікарю, щоб виключити внутрішньочерепну гематому, забиття або тріщину в кістці черепа. Якщо падаєте назад, постарайтеся спочатку присісти, а потім уже перекочуватися на спину.

Щоб звести до мінімуму падіння на обмерзлій дорозі, забудьте до весни про шпильки і взагалі про високі підбори. Взуття вибирайте з рифленою, неслизькою підошвою. Виходите з дому заздалегідь, щоб нікуди не поспішати.

ЗМІ проти СНІДу

Україна за темпами поширення епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу продовжує посідати одне з перших місць у Східноєвропейському регіоні. Щоденно в країні реєструється 48 нових випадків ВІЛ-інфекції, 13 випадків СНІДу та 6 померлих від СНІДу.

25 січня в Києві пройде міжнародний медіа-саміт «ЗМІ проти СНІДу». Його мета — об’єднання зусиль українських та міжнародних мас-медіа у проведенні інформаційної кампанії, спрямованої на подолання критичної ситуації з ВІЛ/СНІДом в Україні, призупинення епідемії.

До нас таки їде метадон

Комітет з контролю за наркотиками за попереднім погодженням із СБУ видав Державній акціонерній компанії «Ліки України» сертифікат на ввезення в Україну лікарського наркотичного препарату метадон. Він використовується для потреб замісної терапії в Україні. Загальний обсяг поставки першої партії становить 29,5 кг. Це дасть змогу забезпечити лікування 2220 пацієнтів, що здійснюватиметься на базі 28 лікувальних установ.

Прийняття позитивного рішення, що протягом тривалого часу гальмувалося низкою відповідальних державних органів, стало можливим завдяки особистому втручанню в ситуацію Президента України. Таким чином, дозволивши ввезення препарату в Україну, держава де-юре виконала одну з основних умов Глобального фонду для надання Україні міжнародної допомоги на виконання програми з протидії ВІЛ/СНІД на період 2007—2012 років загальним обсягом фінансування 151 млн. доларів.

Нагадаємо, у листопаді програма опинилася під загрозою призупинення саме через невиконання урядом України умови щодо практичного запровадження замісної терапії з використанням метадону.