Пересувну філателістичну виставку «Назустріч 100-річчю української марки» урочисто відкрито у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

— Незважаючи на те, що сторіччя першої української марки відзначатимемо тільки 2018 року, ми вирішили завчасно розпочати підготовку до цього незвичайного свята, — зазначила на відкритті виставки директор Вінницької дирекції «Укрпошти» Наталія Костюк (на знімку в центрі). — Упродовж цього часу плануємо провести своєрідний марафон і показати зібрання філателістів у всіх районах області.

За словами Наталії Костюк, це буде перша найтриваліша виставка у нашій державі. В експозиції представлено десять стендів. Особливий інтерес викликають два з них, на яких зібрано експонати, відзначені срібними нагородами регіональної виставки «Вінфілексп-2013». Усі екземпляри класифіковано за широкою і різноманітною тематикою: народні свята, звичаї і обряди, фауна і флора Вінниччини, космонавтика, спорт. Відвідувачі дізнаються про хронологію поштових знаків. Творцями сюжетів перших національних поштових марок були знані майстри пензля Георгій Нарбут і Антон Середа. Як розповіли філателісти, у червні 1918 року в Києві було вперше видано шість гербових марок. Щоб зупинити наплив з Росії царських поштових марок і запобігти втраті державного скарбу, в серпні 1918-го гетьманське Міністерство пошти ухвалило рішення передрукувати всі наявні запаси російських марок українським державним гербом.

Наддруки робилися місцевими засобами у шести поштових округах: Київській, Полтавській, Харківській, Катеринославській, Одеській і Подільській губерніях. Найбільше різновидів відтиску малого герба України було віддруковано саме на Поділлі. За радянських часів в Україні було випущено серію з чотирьох марок. Вийшли вони в 1923 році і були присвячені голодомору 1921—1922 рр. Називалися «Марка Української Радянської Соціалістичної Республіки».

З 1947 року Україна стала членом Всесвітнього поштового союзу. Але в радянські часи українські сюжети виходили з написом «Пошта СРСР», а художників для створення національних поштових марок запрошували здебільшого з Москви. Тільки у 1992-му в Україні почали друкувати власні марки незалежної держави.

На виставці представлено матеріали як приватних колекціонерів, так і з фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею. Оглянути цікаві зібрання марок можна буде в обласному центрі до 1 вересня цього року. Далі виставку покажуть по черзі у всіх 27 районах області.

Вінницька область.

Фото Наталії ПІДОПРИГОРИ.