170 інвалідів зі Слов’янська і Краматорська у понеділок вирушили до Києва, аби провести акцію протесту біля Верховної Ради України. Учасники акції вимагатимуть поновити соціальні виплати у двох містах, відновити водопостачання у Слов’янську, забезпечити доступ до продуктів харчування і медикаментів. Через бойові дії уже два місяці мешканцям зазначених міст не виплачують пенсії і допомогу, а бюджетники не отримують зарплату.
— Телефонують зі Слов’янська, благають забрати їх, скаржаться, що немає за що купити хліба. Ось вивезли жінку, лежачу, вже аж посиніла — не було за що купити хліба і води. Інваліди почуваються безпорадними, не можуть нікуди вийти і виїхати. Кругом блокпости, транспорту немає, ніхто із соціальних працівників не приходить. І самі соціальні працівники без зарплати, — розповіла «Голосу України» голова обласної організації інвалідів Надія Поламарчук.
За словами співрозмовниці, для того щоб вивезти з небезпечних регіонів людей, доводиться шукати різні варіанти. Зі Слов’янська людей евакуюють активісти з Красного Лиману, які знають відносно спокійні стежки. У Краматорську домовляються з самопроголошеною владою міста.
Після Києва інваліди вирушать до Одеси, де проведуть два місяці. Це вже третя група людей із обмеженими можливостями, які залишають північ області. Готуються списки на відправлення наступної групи. Але всіх вивезти неможливо, каже Надія Поламарчук.
— Виїхали близько 1,5 тисячі осіб, тоді як у самому лише Слов’янську — 8 тисяч інвалідів, у Краматорську — 17 тисяч. Тому ми прагнемо привернути увагу керівництва держави до проблем цих людей, які переживають наслідки війни важче, ніж будь-хто.
Тим часом ситуація з соціальними виплатами в Донецькій області у понеділок загострилася. Озброєні бойовики захопили будівлі обласних управлінь Держказначейства та Національного банку України. Робота цих установ заблокована. Зупиняться виплати зарплат бюджетникам, пенсій і допомог, сотні тисяч осіб залишаться без грошей, прогнозують в облдержадміністрації.
Донецька область.