У Ріо-де-Жанейро відбувся другий міжнародний конгрес з питань профілактики раку. В ньому брали участь всесвітньо відомі вчені, котрі за п’ять років досліджень проаналізували 7 тисяч історій хвороб. Виходячи з цього, вони розробили рекомендації, яких слід дотримуватися для профілактики захворювання на рак.

1. Намагайтеся не повнішати. На думку вчених, зв’язок між вагою тіла і захворюванням на рак виявився значно безпосереднішим, аніж вважали раніше.

2. Виконуйте фізичні вправи щонайменше 30 хвилин на день.

3. Не зловживайте напоями, що містять цукор, а також надто калорійними стравами.

4. Споживайте більше їжі рослинного походження: овочі, фрукти, зернові і крупи. Виявляється, овочі, фрукти, зернові можуть захистити від раку горла, шлунка і кишечника. Ці продукти також допоможуть уникнути ожиріння і підтримувати нормальну вагу.

5. Обмежте споживання червоного м’яса. Крім того, краще відмовитися від м’яса копченого і смаженого.

6. Обмежте вживання алкоголю до двох доз на день для чоловіків і однієї — для жінок (доза — склянка пива або вина). Як показують дослідження, алкоголь особливо сприяє розвитку раку грудей і кишечника.

7. Обмежте споживання солінь і страв, приготовлених із сіллю. Дослідження свідчать: соління і солона їжа можуть сприяти виникненню раку шлунка. Для додання смаку їжі краще використовувати трави і приправи.

8. Не користуйтеся харчовими добавками, що їх рекламують як захист від раку.

9. Киньте курити!

10. Породіллям радять годувати дитину груддю до 6 місяців, що убезпечує від раку грудей і ожиріння згодом.