Метадоновий скандал триває. Днями Глобальний фонд відмовив Україні у фінансуванні програми з боротьби з ВІЛ/СНІДом у розмірі 151 млн. доларів. Причина — в нашій країні не запроваджено замісну терапію. Нагадаємо: метадон — наркотичний засіб із групи опіатів, який використовують для замісної терапії з метою лікування наркозалежності від більш важких опіумних наркотиків. У світовій практиці цей замінник рекомендовано ін’єкційним наркозалежним під наглядом фахівців, щоб зменшити ризик зараження СНІДом через голку.

Президент України Віктор Ющенко різко розкритикував Кабінет Міністрів і Міністерство охорони здоров’я за неефективну роботу з протидії ВІЛ/СНІДу. У свою чергу МОЗ обвинувачує СБУ в блокуванні доставки в Україну метадону. Служба безпеки України це заперечує, вказуючи, що в листі МОЗ не уточнювалося, що метадон використовуватимуть для прийому хворими на ВІЛ/СНІД, не повідомлялося, скільки хворих на ВІЛ/СНІД в Україні, і не говорилося про те, хто буде охороняти цей препарат під час завезення в Україну. Після розв’язання цих технічних проблем СБУ передало в Кабмін лист-узгодження про завезення в Україну метадону. Ба пізно...

Почасти Україна не виконала умову світового донора для одержання гранта тому, що в нашому суспільстві розгорнулася палка дискусія про доцільність запровадження метадонової програми.

Так, завідувач відділення профілактики і лікування наркоманій Інституту неврології, психіатрії і наркології АМН України Ігор Лінський вважає, що лікувати наркоманів метадоном то все одно, що гасити пожежу бензином. Замісна терапія — це довгострокове призначення хворим на опіоманію опіумних же наркотиків (метадон, бупренорфін), які самі викликають наркотичну залежність. За словами Лінського, світовий досвід свідчить: замісна терапія в більшості випадків зводиться до роздачі «наркотичних пайків», при цьому значна їх частина «спливає» на чорному ринку. Один грам синтетичного наркотика там коштує 150-200 доларів.

Секретар Асоціації психіатрів України Семен Глузман сумнівається в чистоті метадонового експерименту через корупцію в медицині.

— Підозрюю, що замісна терапія в нас лобіюється фірмами, які виробляють замісні препарати. Глобальний фонд виділяє на неї гроші. Але згодом Україні треба буде фінансувати цю програму самотужки. І доведеться вводити спеціальну статтю в держбюджет, — каже Семен Глузман.

За даними Світового банку, в Україні на кінець 2006 з початку появи захворювання офіційно зареєстровано більш як 117 тисяч ВІЛ-інфікованих, 21,7 тисяч хворих на СНІД, майже 12 тисяч чоловік з моменту появи ВІЛ/СНІДу в Україні уже померли. За оцінками різних експертів, реальне число ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД становить майже 400 тисяч чоловік.