Уряд збільшить площу лісів

Про це повідомили в прес-службі Президента України. Глава держави поставив завдання для підприємств, в управлінні яких перебуває лісовий фонд, щорічно забезпечувати перевищення лісовідновлення над вирубкою не менш як удвічі. Адже нові лісові насадження в країні щорічно утворюються на площі 45—50 тис. га. А це лише на 30—50 відсотків перевищує площу зрубів та недостатньо для досягнення оптимальних показників лісистості.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, лісистість України становить 15,6 відсотка. За сучасними оцінками, для задоволення потреб економіки — функціонування розвиненого сільського господарства і промисловості — цю площу необхідно збільшити щонайменше на 2—2,5 млн. га. Найгостріша нестача лісових насаджень відчувається в степовій зоні, де вони виконують винятково важливі захисні функції. Недостатньо їх у Лісостепу і навіть на Поліссі. Крім того, через недостатнє бюджетне фінансування зменшились обсяги створення захисних лісових насаджень і полезахисних лісосмуг. З цієї ж причини в більшості регіонів країни виникла складна екологічна ситуація із захистом грунтів від водної і вітрової ерозії.

Олександр ПЕКНИЙ.

Усі мисливські угіддя — в руки заможних людей?

Крим. Понад 50000 гектарів мисливських земель Сімферопольського району кримський уряд передав у довгострокове користування комерційній фірмі без проведення жодного конкурсу. Новий користувач, Сімферопольське районне агропромислове об`єднання, — комерційна організація, яка складається з восьми ще більших підприємств-землекористувачів району.

Це рішення обурило не лише активістів Кримської організації Українського товариства мисливців і рибалок (УТМР), за яким було закріплено ці землі. Вони відстоюватимуть свої зневажені права в суді, бо переконані в тому, що надто швидко мисливські угіддя Криму перетворяться на недосяжний для рядових мисливців «елітний клуб», де право полювати отримують або дуже заможні люди, або іноземці за великі гроші. «Конкуренція серед надто багатьох різних організацій мисливців вже набула форми фізичного протистояння», — заявив голова Кримської республіканської ради УТМР Михайло Свиридов, навівши на підтвердження цієї тези чимало прикладів.

Передавати мисливські угіддя в довгострокове користування комерційній структурі незаконно, бо вони закріплені за УТМР на 25 років. Керівництво і члени товариства мисливців та рибалок відстоятимуть свої законні права на ці угіддя.

Депутатське звернення подали прокуророві Криму і депутати-«бютівці» Верховної Ради автономії. На прес-конференції вони заявили, що це не випадкове й не перше такого роду рішення: у вересні ВР АРК ухвалила постанову про аналогічне вилучення мисливських угідь у Джанкойського, Бахчисарайського товариств мисливців і рибалок та клубу мисливців Керчі. А Кримська організація Українського товариства мисливців і рибалок згадала ще одну свою втрату — коли від уряду автономії отримав 28000 гектарів на території того ж таки Сімферопольського району приватний клуб «Фауна», куди членський внесок коштує 2,5 тисячі гривень, що пересічному кримському мисливцеві не по кишені. Рядові ж любителі полювань засвідчили: півострів уже має сумний досвід подібних передач угідь комерційним фірмам, які організовують «масові відстріли всього живого для багатих, займаються не збереженням і розвитком мисливських угідь, а нищенням флори й фауни за великі гроші». Зокрема, приватні організатори полювань для іноземців непідконтрольні нікому, як і кількість убитих тварин та птахів, що їх після таких велелюдних бойовищ по живих мішенях знаходили цілі гори у великих, прихованих від людських очей могильниках. Нові власники цього виду мисливського бізнесу виявляють нехіть до збереження популяцій, бо їх цікавить лише отримання швидкого прибутку.

У Верховній Раді автономії вважають: закріплення землі за районним агропромоб’єднанням законне, бо його представники першими подали всі необхідні папери. А ще стверджують: досі ця земля не була закріплена ні за ким.

Віктор ХОМЕНКО.