Учора в Україні розпочали роботу експерти ЄС, котрі мають намір вивчити масштаби екологічного лиха в Керченській протоці. З відповідним проханням до Єврокомісії звернувся керівник секретаріату Президента України Віктор Балога.

Експерти з Данії, Латвії, Італії та Португалії не тільки оцінюватимуть загальний обсяг завданої шкоди, а й надаватимуть поради стосовно заходів, що їх необхідно негайно вжити. До групи фахівців з Центру інформації і моніторингу Єврокомісії приєднається також представник природоохоронного відділу ООН, повідомляє «Німецька хвиля».

За словами комісара ЄС з питань захисту навколишнього середовища Ставроса Дімаса, європейські фахівці допомагатимуть українській владі ліквідувати наслідки екологічного лиха, до якого призвела трагедія в Керченській протоці. За початковою оцінкою експертів Єврокомісії, забруднення Чорного й Азовського морів завдаватиме довгострокової шкоди місцевим екосистемам.

Концентрація нафтопродуктів у Керченській протоці після аварій на суднах, що потонули в результаті шторму, перевищує норму від 3 до 15 разів. Таких висновків дійшли фахівці Азово-Чорноморської екологічної інспекції.

На знімку: на косі Тузла тривають роботи з ліквідації екологічної катастрофи.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).