Шістнадцять вихованців інтернату в Сніжному силою вивезені до Російської Федерації. У четвер озброєні бойовики захопили автобус, яким їхали на відпочинок до Дніпропетровської області 25 дітей-сиріт і вихованців дитячих будинків сімейного типу. Транспорт розвернули в бік контрольно-пропускного пункту «Довжанський» на Луганщині.

Мама-вихователь дитячого будинку сімейного типу із двома рідними та сімома прийомними дітьми категорично відмовилася залишати Україну і повернулася назад. Інших дітей, від 1996 до 2008 років народження, силою перевели через кордон. Спочатку 16 вихованців інтернату та двох вихователів тримали в таборі для біженців у Новошахтинську, а на ніч розмістили в санаторії у Донецьку Ростовської області, — зазначила начальник служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації Віра Сагайдак.

Озброєні бойовики завадили вивезти і 30 вихованців будинку дитини «Антошка» у Краматорську. Все було підготовлено до транспортування малюків від народження до трьох років, багато хто з них — із вродженими серйозними вадами здоров’я. Але напередодні хтось із персоналу «злив» інформацію представникам самопроголошеної «ДНР». Ті з’явилися в будинку дитини ввечері, переночували, а вранці перешкоджали вивезенню дітей.

За інформацією наших джерел, візитери зі зброєю наполягали на тому, щоб українські діти відпочивали в сусідній державі, й вимагали від керівництва «Антошки» дати відповідну згоду та оформили документи. У п’ятницю колектив будинку розповсюдив звернення, в якому зазначив: «Враховуючи вік, інвалідність, стан фізичного і психічного здоров’я наших вихованців, не можемо прийняти пропозицію стосовно їх термінової і подальшої евакуації за межі України, оскільки різка зміна обстановки, звичного й улюбленого оточуючого персоналу, далека і небезпечна дорога через блокпости і кордони несуть у собі не менше загроз, ніж звуки війни, які чути в закладі». Персонал закликав обидві воюючі сторони не проводити жодних бойових дій поблизу будинку дитини.

Вихованців дитячого притулку в Краматорську вдалося евакуювати раніше. Після чого директора притулку викликали до «комендатури» міста й почали з’ясовувати, з якою метою він вивіз дітей. «Звинувачували в тому, що малюків вивозять із метою продажу», — поділилися інформацією у службі у справах дітей. Очевидці кажуть, що після того, як вихованці притулку благополучно залишили місто, у закладі з’явилася знімальна група російського НТВ і розчаровано констатувала: «А ми не встигли зняти, як вони до підвалів ховаються!». Для довідки: до підвалів ховаються не мешканці Краматорська, а мешканці сусіднього Слов’янська, але потрібну «картинку» російське телебачення вміє створити де завгодно.

А в п’ятницю розмову в «комендатурі» мав директор «Антошки». Через кілька годин керівника будинку дитини відпустили. Стало відомо, що згідно з досягнутою домовленістю, до Ростовської області — як це пропонували сепаратисти — малюків не вивозитимуть. Але й на заплановане оздоровлення до Харкова вихованці не поїдуть. У разі загрози життю підопічних співробітники будинку заберуть їх додому.

Із інших міст області також повідомляють про підвищену цікавість представників «ДНР» до дітей-сиріт. Озброєні люди приходять до служб у справах дітей, вимагають списки пільгових категорій і пропонують відправити підопічних на відпочинок до Криму. «Вимагають, щоб служби у справах дітей не виконували розпорядження з облдержадміністрації та забороняють вивозити дітей «на ворожу територію» — тобто до оздоровчих закладів на території України», — розповіла Віра Сагайдак.

Більшість дітей-сиріт області вже відпочивають в інших областях України. Але для тих, хто залишився, оздоровчий сезон може так і не розпочатися.

КОМЕНТАР

Міністерство закордонних справ України у спеціальній заяві засудило дії російських прикордонників, які пропустили дітей-сиріт без жодних документів. «Таким чином, російська сторона грубо порушила положення Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації від 16 січня 1997 року, а також взяті на себе міжнародні зобов’язання у галузі забезпечення прав дітей, зокрема статті 11 та 35 Конвенції ООН про права дитини. Вивезення дітей за кордон за відсутності дозвільних документів дозволяє кваліфікувати дії зловмисників як міжнародне викрадення дітей згідно з Конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, з відповідними правовими наслідками для них та інших сторін, за сприяння або з потурання яких вчинено цей злочин», йдеться у заяві. Українські дипломати також повідомили, що надіслали вербальну ноту своїм російським колегам і вимагають негайно повернути дітей в Україну та притягти винних до відповідальності.