На Черкащину зі східних областей та Криму вже прибули майже 300 переселенців
За словами голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, Черкащина може прийняти понад три тисячі осіб, які потребують тимчасового прихистку. Зараз у кожному районі є відповідальні працівники, котрі організовують прийом, розселення, харчування прибулих. Працює «гаряча» лінія.
В області координаційний центр по роботі з переселенцями очолює Віталій Полтавець, донедавна житель АР Крим. Щойно він відправив до Канева 48 дітей з Донбасу. Житимуть школярі на березі Дніпра у приміщенні станції юних техніків.
Кілька молодих родин з малолітніми дітьми поселили у черкаських гуртожитках. Олеся Євсеєва, Таня Матвієнко та Олена Ковальова зі своїми малюками (на знімку зліва направо) дісталися до Черкас зі Слов’янська. Їхні чоловіки повернулися назад до рідного міста, щоб узяти, якщо вдасться, бодай щось із домашнього скарбу та привезти до свого тимчасового житла, у черкаський гуртожиток.
— З усього видно, — кажуть жінки, — що тут доведеться жити не один місяць. Повертатися немає куди — наше житло розбите. У Слов’янську немає ні світла, ні води. Наших дітей ми вже оформляємо у дитсадок і будемо разом з чоловіками працювати. Нам уже пообіцяли роботу.
Мої співрозмовниці зізналися, що вимушена втеча до Черкас — це, по суті, їхній перший у житті, окрім Криму, виїзд з Донбасу. Досі вони ніколи не були навіть у центральній Україні. Тому молодички щиро дивувалися теплоті й чуйності черкаських жінок, котрі завітали до них у гуртожиток з продуктами харчування та зібраними серед своїх знайомих грошима.
— Навіть свіжий травневий мед дітям принесли... Тут дуже добрі і співчутливі люди, — дякували за допомогу переселенці. — Ми про це не знали...
Що ж, як кажуть у народі, в біді пізнаються люди.