Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту відхилити законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження мораторію на перегляд меж зон радіоактивного забруднення територій до 2023 року).
Під час обговорення народні депутати наголосили, зокрема, на тому, що питання перегляду меж зон радіоактивного забруднення детально регламентоване частинами п’ятими статей 2 законів «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Відтак, вважають члени комітету, у запровадженні мораторію як засобу накладання тимчасової заборони на перегляд меж зон радіоактивного забруднення територій немає необхідності. Зазначалося також, що запровадження мораторію не дасть можливості розвивати відповідні території, не дозволить зосередити зусилля на реабілітації найбільш забруднених з них, а також посилить депресивний стан певних населених пунктів України.
У разі затримки зарплат, стипендій, пенсій пропонують встановити пеню
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики і праці заслухав інформацію Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні про результати виконання рішення комітету від 23 жовтня 2013 року щодо практики застосування законів «Про індексацію грошових доходів населення» та «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».
За результатами обговорення народні депутати відзначили необхідність змін деяких положень чинних законів, обумовлених потребою як вдосконалення механізму, так і запровадженням нових підходів. Напрацьовано низку рекомендацій Верховній Раді, Кабінету Міністрів, Державній службі статистики.
Комітет рекомендує парламенту прискорити розгляд у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки (реєстр. №2547). Також народні обранці рекомендують уряду до кінця року підготувати та внести в установленому порядку пропозиції щодо:
— реформування механізму обчислення компенсації громадянам у разі порушення строків виплати належних їм доходів;
— запровадження нового розміру прожиткового мінімуму, визначеного на основі оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення.
Крім того, Кабміну рекомендується створити громадську експертну раду з питань індексації при Кабінеті Міністрів за участі представників міністерств соціальної політики, фінансів, економічного розвитку і торгівлі, Державної служби статистики, профспілок та інших громадських організацій.
Оренда без конкурсу
Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про оренду державного і комунального майна» (щодо особливостей орендних відносин загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів).
Проектом пропонується, зокрема, встановити, що укладення договорів оренди з такими закладами (незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності) має здійснюватися без проведення конкурсу.
Законопроект містить також норму, відповідно до якої орендна плата для загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів має встановлюватися на умовах, що передбачені для оренди нерухомого майна бюджетними організаціями та установами, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів.
Під час обговорення наголошувалося, що прийняття законопроекту сприятиме покращенню роботи загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів та стане наступним кроком до відновлення та розширення їх мережі.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.