В Україні щороку понад 15 млн. громадян потребують екстреної медичної допомоги з різних причин. Нарешті створюється єдина система невідкладної медичної допомоги. Уряд затвердив відповідну державну програму. Йдеться про надання населенню екстреної медичної допомоги на догоспітальному та госпітальному етапах.

— Нова система — це зміна погляду щодо надання екстреної медичної допомоги постраждалим внаслідок різних ситуацій, — констатував перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Орда. — Вона передбачає, з одного боку, оперативність зв’язку та інформування, можливість якнайшвидшого прибуття бригади медиків до потерпілого спеціальним сучасним автомобілем та з цієї хвилини надання безперервної та якісної медичної допомоги хворому відповідно до складності травми. З другого — забезпечення високої фаховості, полегшення умов, підвищення оплати праці та соціального захисту працівників екстреної медичної служби.

Відповідно до нової програми будуть оснащені медичні заклади, насамперед у сільській місцевості. При семи територіальних центрах ЕМД (АР Крим, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Львівської, Одеської та Харківської областей) створюються реанімаційні центри.

Нині у випадках надання екстреної медичної допомоги потерпілих із сільської місцевості спочатку необхідно доставити до районної лікарні, звідти — до обласної і тільки потім до спеціалізованого медичного закладу. Так втрачається час. Відсутній ефективний зв’язок для виклику швидкої медичної допомоги. Фактично відокремлені від надання екстреної медичної допомоги працівники міліції, пожежні та інші категорії робітників систем дорожнього, залізничного, водного та повітряного транспорту.

МОЗ на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф уже готує фахівців за сучасними європейськими стандартами. Однак передбачена підготовка й немедичних працівників — парамедиків, які зможуть надати першу невідкладну допомогу.

Обсяг фінансування заходів програми з державного бюджету становитиме 328 416,5 тис. грн.