Потреба в трансплантації органів в Україні в сотні разів перевищує кількість зроблених операцій. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, щорічна потреба в трансплантації органів у нашій країні становить: у трансплантації нирки — 2500, серця — 1500, печінки — 1500 одиниць. При цьому протягом останніх 30 років, за інформацією Асоціації хірургів, в Україні виконано лише 4 пересадки серця, 58 пересадок печінки і менш як 2000 операцій з трансплантації нирки.

В Асоціації хірургів основну причину проведення такої незначної, порівняно з потребою, кількості операцій бачать у недосконалості українського законодавства. В ньому, зокрема, забороняється лікарям брати донорські органи в померлого без згоди його родичів. Це практично унеможливлює одержання медиками органів, придатних для трансплантації.

Водночас у країнах з високим рівнем розвитку медицини кількість донорів становить 20—40 осіб на мільйон населення. А кількість трансплантацій органів, проведених в Україні, щорічно становить близько 1,5 на мільйон населення, тобто 1,1 відсотка від загальної потреби в трансплантації органів.