Крихітка, яка лежить у кювезі дитячої реанімації регіонального центру охорони материнства та дитинства, народилася вагою 860 грамів. У неї ще немає імені, вона не може самостійно дихати і підключена до апарату штучної вентиляції легенів. Вісім днів тому мама, мешканка Волноваського району, народила доньку на 27-му тижні вагітності. «У перші хвилини народження дитині була проведена комплексна інтенсивна терапія із введенням препарату куросурф, — розповідає завідувач відділення Дмитро Безсонов. — Тепер стан дитини — стабільний, вона може періодично самостійно дихати, але поки що не зовсім адекватно. Апарат підтримує дихальну функцію на достатньому рівні».

У регіональному центрі одночасно перебувають до 20 недоношених немовлят. Тепер допомога тим, хто поспішив з’явитися на світ, буде ефективнішою: медичний заклад отримав обладнання від Фонду Віктора Пінчука, який опікується Всеукраїнською мережею центрів допомоги новонародженим «Колиски надії». Лікарня отримала два сучасні апарати для штучної вентиляції легенів, у тому числі — високочастотний: його використовують тоді, коли важкі ураження легенів не дають змоги застосувати звичайну вентиляцію. Такого обладнання українські медики ще не використовували. Крім того, до комплексу входить сучасний апарат ультразвукової діагностики, графічний монітор для респіратора, комп’ютерна техніка.

— Центр у Донецьку став дванадцятим у нашій програмі, — сказала віце-президент Фонду Віктора Пінчука із питань охорони здоров’я Лариса Полякова. — Плануємо відкриття таких центрів у всіх регіонах України. Вперше на етапі пологового будинку в Донецькій області ми створили повний цикл дихальної підтримки для реанімації новонароджених. І нам важливо знати, як працює це обладнання, щоб набутий досвід могли застосувати наші колеги.

Смертність немовлят до одного року в Донецькій області становить 13,3 випадка на кожну тисячу народжених (дані за перше півріччя цього року). Порівняно із минулим роком цей показник збільшився, але це пояснюється тим, що з 1 січня Україна перейшла на світові стандарти реєстрації новонароджених і почала виходжувати немовлят із вагою від 500 грамів. «Коли я починав працювати, таким дітям просто не могли надати допомоги, — пригадав генеральний директор регіонального центру охорони материнства і дитинства Володимир Чайка. — Для недоношених дітей використовували дихання «рот у рот», контрастні ванночки.

Найефективнішими є реанімаційні заходи у перші п’ять хвилин після народження, тому в центрі дотримуються політики «мама — кращий інкубатор для транспортування потенційно недоношеної дитини». Тобто жінки з усієї області, в яких є ризик передчасних пологів, доставляються до Донецька і народжують уже тут. Адже перевезення новонародженого і навіть тимчасове зменшення температури тіла загрожує ускладненнями.