Видали друком потужне видання «Історія Київського університету». Справедливо зазначається, що це  перша спроба узагальнюючого викладу історії Національного університету імені Тараса Шевченка за всі 180 років його існування. Напрацювання попередніх дослідників, звернення до першоджерел допомогло авторам вдало відтворити найголовніші етапи становлення Київського університету від зародження й донині.

У передньому слові ректор КНУ ім. Т. Шевченка, академік НАН України Леонід Губерський (на знімку) зазначає, що у вітчизняній історії є мало прикладів дослідження тривалого, безперервного існування якогось суспільного явища. Одним із щасливих винятків із цього сумного правила є Київський університет, який може пишатися своєю 180-річною історією.
Нині в університеті понад два десятки підрозділів, серед яких факультети й інститути, обсерваторії, музеї, ліцеї та коледж, працюють тисячі науковців і навчаються десятки тисяч студентів. А починалося все з орендованих приміщень, двох відділень одного філософського факультету, де було заледве 50 студентів.
Університет вистояв, пройшов крізь усі історичні бурі та грози. Зумів сформувати і втримати власну традицію, вибудувати свій інтелектуально-духовний простір, у якому завжди жили найсвітліші ідеї, найвеличніші відкриття, найвища мораль.
Леонід Губерський наголошує: «Книга для нас і про нас. Вона є свідченням безмежної пошани та любові нинішнього покоління співробітників університету до своїх попередників, до нашої університетської спільноти. Це символ вдячності всім тим, хто впродовж майже двох століть формував велику традицію і творив невмирущу славу провідного університету України, заклавши своєю працею надійний фундамент для роботи вчених третього тисячоліття».