Ранкове засідання 3 березня


Після виступів представників фракцій та груп парламентарії розглянули, але так і не змогли ухвалити урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті». Міністр фінансів Наталія Яресько зазначила, що ситуація на валютному ринку та цінові коливання змушують вдатися до зменшення граничних строків зарахування виручки резидентів у іноземній валюті на їхні валютні рахунки в уповноважених банках та скоротити відстрочення поставки при здійсненні імпортних операцій зі 180 до 90 днів. У разі перевищення зазначених строків потрібно буде отримувати індивідуальну ліцензію Нацбанку, скасувавши при цьому необхідність отримання відповідного висновку центрального органу виконавчої влади.

 

 

Міністр також нагадала, що нині у разі прийняття Міжнародним комерційним арбітражним судом або Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України до розгляду позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, валютну виручку фактично можна не повертати впродовж необмеженого терміну. У цьому разі не тільки зупиняються строки повернення валюти, а й не сплачується пеня за їхнє порушення. Це теж стало однією з причин ускладнення ситуації на валютному ринку, тому норму про вищезгадані підстави для зупинення нарахування пені пропонується скасувати. «Зараз так з країни виводяться великі суми валюти», — наголосила Н. Яресько та додала, що цей крок робиться в інтересах всієї країни з метою стабілізації валютного курсу, та що в разі досягнення заявленої мети ці норми можуть бути скасовані.
Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка зазначив, що пропонований законопроект має дисциплінувати учасників валютних розрахунків та припинити масові зловживання судовими оскарженнями.
Під час обговорення Тетяна Острікова («Самопоміч») назвала ненормальною ситуацію, коли імпортери виводять валюту за кордон, проте товари в Україну не надходять і, так само, коли експортери продають товар за кордон, але виручка до країни не повертається чи повертається з великим запізненням.
Олег Купрієнко (Радикальна партія) наголосив, що цей законопроект потрібно було ухвалити вже давно. Однак коли йдеться про зміст документа, то його турбує, що тепер видачею ліцензії на можливу затримку повернення валютної виручки займатиметься НБУ, бо, на його думку, нинішнє керівництво Нацбанку «ні до чого доброго не приведе». Він запропонував, щоб у законі було чітко передбачено вмотивовані підстави для видачі такої ліцензії. Віктор Пинзеник (Блок Петра Порошенка) висловив думку, що цей законопроект є класичним прикладом боротьби з наслідками, а не ліквідації причини проблеми. «Хіба скорочення термінів зарахування валютної виручки збільшить кількість валюти? Ні! Навпаки, це вдарить по торгових операціях, в тому числі по експорту. Ми ж маємо розуміти, що Україна не є тим партнером, якому кожен без передоплати поставить продукцію. Як тоді український виробник закупить технологічне обладнання, яке потребує тривалого строку виготовлення? Який іноземний партнер візьметься за виготовлення продукції, коли він має вкластися у 90 діб», — запитав народний депутат та додав, що не менші загрози цей законопроект несе для українського експорту та тільки збільшує кількість походів бізнесу до Нацбанку з можливими корупційними ризиками. Що стосується можливості зупинити через суд нарахування пені, то В. Пинзеник зазначив, що обманути можуть і за кордоном, тому звернення до суду — єдина можливість вийти із проблемної ситуації. «Натомість логіка цього законопроекту полягає в тому, що того, хто послизнувся, треба добити», — резюмував народний депутат.
Сергій Соболєв («Батьківщина»), визнавши і часткову правоту уряду, і часткову правоту Віктора Пинзеника, все ж наголосив на необхідності вжиття кроків для зупинення виведення валюти за кордон. «Далі залишати ситуацію, коли під виглядом контрактів фактично виводиться валюта за кордон і назад не повертається, неможливо», — наголосив він.
Однак за ухвалення цього законопроекту в першому читанні проголосували лише 162 народні депутати. Так само не вдалося ухвалити рішення про повернення документа до уряду на доопрацювання.
Під час обміну думками Олег Ляшко заявив, що оскільки в парламенті заблокували ухвалення важливого законопроекту, який має сприяти поверненню валютної виручки в Україну та, відповідно, стабілізації гривні і платіжного балансу, то в разі неповернення до його ухвалення фракція Радикальної партії заблокує трибуну. Сергій Пашинський («Народний фронт») заявив: «Усім відомо — все, що відбувається з національною валютою, — це робота спекулянтів та недобросовісних банків», тому фракція не розглядатиме інших законопроектів доти, поки цей документ не буде ухвалено за основу та в цілому.
Ігор Кононенко (Блок Петра Порошенка) зазначив, що фракція не підтримала законопроект, бо в ньому є корупційна складова та що він б’є по підприємствах, які чесно працюють, та по реальному сектору економіки загалом. Він запропонував повернути цей законопроект до комітету на доопрацювання.
Цю думку підтримав також Олег Березюк («Самопоміч»), який назвав законопроект «поки що справді недосконалим».
Однак коли не знайшла підтримки й пропозиція про направлення законопроекту до комітету на повторне перше читання, головуючий оголосив 15-хвилинну перерву для проведення консультацій. Зрештою, представники фракцій домовилися доопрацювати документ під час перерви та розглянути його на вечірньому засіданні.
А от перейти до розгляду наступного питання — змін до Закону «Про організацію оборонного планування» — завадила сутичка, що сталася між народним депутатом Олегом Ляшком, коли він спробував завадити колишньому члену фракції Радикальної партії Сергію Мельничуку зайти до сесійної зали. Тож головуючий після кількох закликів припинити штовханину був змушений закрити ранкове засідання.
Верховна Рада включила до порядку денного сесії законопроекти: про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних; про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних; про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня — День захисника України); про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
Головуючий оголосив про створення міжфракційного об’єднання «Полтавщина».
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман не зміг відкрити вечірнє засідання парламенту через чергову бійку в сесійній залі. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко підійшов у сектор, де сидять депутати з групи «Воля народу», та вимагав від їхнього голови Ігоря Єремеєва вивести народного обранця Сергія Мельничука із зали. І. Єремеєв не став цього роботи, після чого виникла штовханина між ним і О. Ляшком. Згодом до цього долучилися низка обранців з Радикальної партії (на знімку). Володимир Гройсман вимушений був оголосити перерву, а потім закрив вечірнє пленарне засідання.
На початку засідання із днем народження вітали народних депутатів Віктора Короля та Романа Насірова.

 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.