Вечірнє засідання 2 березня

Хоча робота позачергової сесії розпочалася із блокування трибуни, в понеділок народним депутатам вдалося продемонструвати консолідарність і ухвалити низку ключових законопроектів, необхідних для отримання підтримки Міжнародного валютного фонду.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, щоправда, на початку засідання наголосив: усі рішення потрібні передусім не МВФ, а нашій країні для змін, які стабілізують економічну й фінансову ситуацію в державі. Нині вдалося скоротити наші борги на чотири мільярди гривень. Тепер нам пропонують допомогу обсягом 25 мільярдів доларів США, повідомив головний урядовець. Із них 17,5 мільярда — безпосередня фінансова допомога, а ще 7,5 — фінансова контрибуція з країн великої сімки, яка дасть можливість стабілізувати фінансово-економічну ситуацію. Усі ці кошти не проїдатимуться. За їх рахунок не можна збільшувати пенсії, зарплати і фінансувати армію. «Це є відповідальність уряду і держави», — наголосив Арсеній Яценюк. У новому пакеті проектів законів, за його словами, спільно із представниками коаліції уряду вдалося напрацювати 17 документів. Усі вони, окрім тих, які потребували доопрацювання в комітетах, в понеділок отримали підтримку в сесійній залі.
Найбільше суперечок і обговорень викликав проект змін до деяких законодавчих актів, який стосувався пенсійного забезпечення. За словами доповідача міністра соціальної політики Павла Розенка, для того, щоб виплачувати пенсії хоча би на такому мізерному рівні, який маємо нині, необхідно додатково знайти майже 80 мільярдів гривень. Відтак видатки Пенсійного фонду пропонується скоротити за рахунок пенсій спеціального забезпечення, що стосується, зокрема, суддів, прокурорів, народних депутатів та чиновників. При цьому, за словами міністра, у Кабміні виходили із принципів «соціальної справедливості». Доповідач окремо наголосив на тому, що обмеження пенсій для працюючих вводиться тимчасово — до січня 2016 року, а не постійно, як планувалося зробити це спочатку. У відповідь на зауваження Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, антитерористичних операцій та людей з інвалідністю, прийнято також рішення не обмежувати пенсії для інвалідів І—ІІІ групи, учасників АТО, членів сімей загиблих. Однак ключовою поступкою, яку зробили в результаті обговорення законопроекту із народними депутатами, стала можливість особи після звільнення з роботи відновити свою пенсію у повному обсязі. Ще одним результатом компромісу стало те, що пенсія для працюючих не скорочуватиметься у тих, в кого вона сягає розміру 1,5 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто скорочення на 15 відсотків не стосуватиметься тих, чия пенсія сягає 1423 гривень. Проект змін також передбачає обмеження заслужених виплат для суддів, прокурорів та народних депутатів до розміру 10 прожиткових мінімумів. Однак вже з червня цього року подібні спецпенсії взагалі скасують і всім громадянам їх нараховуватимуть за загальними правилами. Ухвалення цього законопроекту депутатам далося нелегко. Закликаючи парламентаріїв голосувати за нього, Прем’єр-міністр наголосив, що напередодні відбулися «надскладні перемовини». «Заслуга політичних партій і фракцій у тому, що ми добилися непідняття пенсійного віку, — сказав А. Яценюк. — У тому, що відсутнє одноразове підняття стажу одразу на п’ять років і приведення всіх одночасно у відповідність до загальної системи... Я знаю, що це не найкращий закон. У нас немає зараз хороших рішень. Вони будуть, коли проведемо реформи і стабілізуємо ситуацію, коли переможемо, коли зупинимо війну». У результаті з п’ятого голосування парламентарії все-таки зібрали необхідні 238 голосів для того, щоб дати запропонованим змінам життя.
Значно менше емоцій зумовило голосування за проект змін до Бюджетного кодексу. Міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що ним пропонується звільнити від податку на прибуток фізичних осіб благодійні внески на користь організацій, що надають допомогу людям, змушеним покинути свої домівки через війну. Цей перелік визначатиметься Кабміном. Передбачається також збільшити рентну плату з 20 до 70 відсотків для тих газодобувних компаній, де значною часткою володіє держава. Завдяки цьому до бюджету залучать додаткові доходи в розмірі 9 мільярдів гривень, які спрямують на пряму підтримку сім’ям із низькими доходами. Окремі народні депутати висловлювали застереження стосовно норми, яка передбачає фактично ручне регулювання субвенцій з боку уряду. Однак необхідну кількість голосів під час голосування цей законопроект набрав.
Водночас, ухвалено проект змін до Закону про Державний бюджет. Ним пропонується збільшити доходи кошторису на 22,5 мільярда гривень та видатки — на 35,7 мільярда. Доходи планується наростити передусім за рахунок збільшення відрахувань з боку державних газовидобувних компаній. І факторами інфляції та девальвації. А витрати зростуть за рахунок збільшення субсидій. Сума допомоги тим, хто вимушено покинув свої домівки через військові дії, зросте на 2,9 мільярда гривень — до 3,4, повідомила Н. Яресько.
Народні депутати також дали зелене світло змінам, які підсилюють відповідальність осіб, пов’язаних із банком. На думку представника Президента в парламенті Степана Кубіва, який представляв цей законопроект, це гарантуватиме повернення депозитів у банках, що займаються ризикованими операціями. Депутати також запровадили адресну допомогу малозабезпеченим сім’ям на дітей до 3 років у сумі 250 гривень. Нині цю допомогу отримують діти від трирічного віку.
Розпочавши засідання о пів на шосту, парламентарії закінчили його аж о десятій годині вечора. Ефективна робота довела працездатність коаліції у прийнятті, зокрема, непопулярних у народі рішень.
Свою роботу в понеділок парламентарії розпочали хвилиною мовчання в пам’ять за загиблим у Москві опозиціонером Борисом Нємцовим.
Наприкінці засідання депутати привітали з днем народження народного депутата від Блоку Петра Порошенка Андрія Шиньковича.

 

Ложа уряду.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.