Літня жителька села Маркіне Новоазовського району в прямому розумінні слова хапалася за серце, коли розповідала нам про крадіжку з її подвір’я корови Марти і телиці. Ночі були задушливі, і щоб не мучити тварин у сараї, пенсіонерка залишила худобу на вулиці, міцно прив’язавши до стовпа і воза. О четвертій ранку ні корови, ні телички у дворі вже не було...

— Крадіжки великої рогатої худоби «посипалися» на нас улітку, — каже заступник начальника сектору карного розшуку Новоазовського райвідділу ГУ МВС України в Донецькій області Олександр Кривошеєв. — Тільки за липень-серпень їх було вісім. Та ще залишилися дві нерозкриті з минулого року. Проаналізувавши спосіб викрадення, ми одразу дійшли висновку, що діє одна й та само група. І в ній є людина, котра вочевидь має навички поводження з тваринами. Необізнаний не виведе акуратно худобу з двору, та ще так, що навіть господарі ні сном, ні духом не чують, ні живність у дворі не зреагує (гусаки можуть ой який гелгіт зчинити).

Правоохоронцям удалося на декількох подвір’ях зафіксувати однаковий слід взуття, і, ретельно вивчивши околиці сіл, в яких було скоєно крадіжки, знайти однаковий слід протектора машини зі специфічним візерунком. Це були «залізні» докази проти злодіїв. Залишалося тільки їх вирахувати. І цією роботою займалися практично всі служби, оскільки резонанс був великий. Хто живе в селі, той знає, що таке корова — годувальниця для родини. За допомогою оперативних служб удалося вийти на двох підозрюваних, які виявилися жителями Донецька.

— Два рідні брати, 39 і 36 років, раніше судимі, працюють таксистами, мають цілком благополучні сім’ї, й були викрадачами великої рогатої худоби, — продовжує начальник слідчого відділення районної міліції Олександр Ботман. — Один із них колись працював у Молдові на м’ясокомбінаті забійником, звідси і професійні навички не лише в поводженні з тваринами, а й у свіжуванні їх.

Продавали товар оптом на донецьких ринках: одна корівка йшла приблизно за 1,5 тисячі гривень.

Показово, що старший із братів виправдовувався тим, що, мовляв, піти на злочин його змусила непроста життєва ситуація. Працюючи таксистом, він у дорожньо-транспортній пригоді сильно пошкодив чужий «Мерседес». Хазяїн іномарки зажадав 20 тисяч гривень, не давши часу на те, щоб заробити необхідну суму.

Затриманих — а вони на сьогоднішній день заарештовані — підозрюють у 10 епізодах крадіжок великої рогатої худоби в Новоазовському районі. Але є великі сумніви в тому, що це повний перелік злодійських справ родинного дуету. Аналогічні крадіжки (декілька десятків) скоєно в літній період у Тельманівському, Старобешевському, Володарському, Амвросієвському районах, і співробітники міліції перевірятимуть заарештованих на причетність до цих злочинів.

Ірина ГРИНОВЕЦЬКА,

Дмитро ЛЮБЧЕНКО.