Доки лікарі говорили про хлопчика-втікача з-під варти, що йому залишилося жити тільки три дні, молодий Ромео підняв на ноги силові відомства і встиг викрасти ще два транспортні засоби...

Історія хорольського хлопця-автокрадія вразила не тільки всю область, а й чималу частину України. Нагадаємо: 16-річний мешканець Хорольського району за ніч викрав 5 автівок і намагався угнати ще три. І все це заради коханої, яка нібито живе у Чернігівській області, тож дістатися до неї молодий Ромео забажав тільки на краденому авто. Тоді правоохоронці його затримали, порушили кримінальну справу і було обрано запобіжний захід — взяття під варту. Юнак перебував у Полтавському слідчому ізоляторі тимчасового утримання і чекав, доки його долю вирішать слідство та суд. Про нього довго говорили преса, міліція та пересічні громадяни, дивуючись його майстерності відмикати швидко і «безболісно» чужі авто, аж ось він знову про себе заявив, але так, що тепер непереливки не тільки тим, у кого він викрав машини, а й співробітникам міліції, департаменту виконання покарань, медицині й усім, хто хоч якимось чином долучився до його помпезної втечі з-під варти дужих та озброєних конвоїрів.

Як розповіли кореспонденту «Голосу України» в прес-центрі УМВС України в Полтавській області, підслідному стало зле. Він почав втрачати свідомість, битися у конвульсіях, у нього понизився тиск. Лікарі порадили реанімаційне відділення інфекційної лікарні, оскільки попередній діагноз — менінгіт. Хлопця було переведено до лікарні, де йому надавалася першочергова допомога, проводилася терапія. Медики навіть порекомендували змінити запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд, оскільки, за словами лікарів, жити юнакові залишилося днів три, не більше. За лікарняними правилами, у реанімаційних палатах сторонніх не повинно бути, тож охоронці чергували біля дверей, при цьому кожні 10 хвилин вони мали перевіряти хворого. Хлопець то спав, то просто лежав, йому поставили катетер — жодних ознак того, що планує зробити, не було.

Доки конвоїри стерегли неповнолітнього, була приблизно перша година ночі, він висмикнув голку із шприца (така майстерність — результат угону не однієї машини), відімкнув наручники, якими був прикріплений до ліжка, і вистрибнув у вікно. З другого поверху утікач спустився по водостічній трубі, а далі — світ за очі.

Першою схаменулася медична сестра. Жінка почула брязкіт металу і прибігла спитати до конвоїрів, у чому річ. Коли побачили порожнє ліжко «хворого», одразу стало зрозуміло: «хорольський романтик» з великої дороги знову заявив про себе. Вийшовши за територію лікарні, він одразу подався до розташованого поблизу інтернату. Зняв з мотузки джинси та жіночу кофтинку (випрані речі висіли на дворі), одягнувся і пірнув у пітьму. На одній із вулиць він знову узявся за старе, уздрівши «нічийну» «Волгу». Легко відімкнувши автівку та завівши її, хлопець попрямував до с. Супрунівка Полтавського району; через перевищення швидкості його намагалися зупинити співробітники ДАІ, але, відірвавшись від переслідувачів, він залишив машину і заховався у кукурудзі.

Пригоди утікача тільки-но розпочиналися. Він іще не знав, скільки людей у формі піднято на ноги, щоб його розшукати. З департаменту виконання покарань задіяли більш як 30 співробітників, 5 міліціонерів з Управління карного розшуку обласного управління міліції, практично весь особовий склад Хорольського, Шишацького райвідділів міліції, а також працівників ДАІ. Втім, було розіслано орієнтування, повідомлено громадськість. Залучали пошукового собаку, який брав слід, але швидко його втрачав. Доки дорослі «малювали схеми» і вираховували місце перебування утікача, юнак пересидів деякий час у полі і вирушив у саму Супрунівку. Побачивши в одному з дворів мопед з ключами, хлопець уже по накатаній доріжці завів засіб пересування і вирушив у бік Хорола Полтавської області. Але доїхав тільки до села Нова Диканька, потім у нього закінчився бензин. «Подорожній» знайшов у селі покинуту хату і переспав там до ранку. До того ж його фізичний стан на той час уже погіршувався (давалася взнаки застуда). Трохи оклигавши, він вийшов на трасу і зупинив автомобіль «КамАЗ», водій якого згодився підвезти хлопчину «автостопом». Діставшись до Хорола, «закоханий Ромео» вже пішки попрямував до батьківського дому.

Злочинці завжди повертаються додому, але коли міліціянти завітали до матері хлопця, вона сказала, що його вдома не було, хоча за кілька годин перед тим юнак прийшов до неньки і заявив, що втік із СІЗО.

Мати позбавлена батьківських прав, має довідку про психічні розлади, тож по суті їй було все байдуже, вона не зупинила сина, який скоїв цей невиправний вчинок, а навпаки — дала йому теплий одяг і ковдру, а потім відправила у нічийну хату. Та тривали хованки недовго. Розшукуваний тільки-но зібрався відпочити, аж почув шурхіт — то були представники департаменту з виконання покарань. Зрозумівши, що гуляти залишилося недовго, хлопець почав розгрібати стріху і вже майже виліз, коли його схопили.

Пригоди юнака закінчилися, він знову розповідав, що хотів поїхати до своєї коханої, але гріш ціна його словам, адже, за попередніми даними, та дівчина, а точніше жінка, старша за нього років на 15. Вона має свою родину і бачити «закоханого» не має жодного бажання. Спеціалісти твердять, що унікальність утікача не тільки в тому, що він майстерно відмикає автівки, а й у тому, що може на три хвилини затамовувати подих, добре лазить і вправно симулює будь-який фізичний стан. Чи стало це причиною введення в оману лікарів, покаже час, поки що хлопця повернули до СІЗО.

У міліціянтів у провадженні знаходиться уже порушена кримінальна справа за 14 епізодами незаконних заволодінь автотранспортом. До цього ще буде додано дві порушені кримінальні справи за незаконні заволодіння «Волгою» та мопедом, а також кримінальна справа за спробу втечі з-під варти. Що ж до останнього, то саме стаття 393 Кримінального кодексу України передбачає покарання за спробу втечі з-під варти від 3 до 5 років позбавлення волі. Міліція і департамент з виконання покарань стверджують: успішного завершення справи вдалося досягти тільки завдяки злагодженості та професійності двох відомств. Трохи більше доби знадобилося, щоб повернути злочинця туди, звідки він намагався втекти. Такого бувалі співробітники не пам’ятають уже років із десять.

Полтавська область.