Провідні українські фармацевтичні підприємства зупинять виробництво, якщо не припиняться рейдерські атаки на них. З такою заявою виступили вчора в Києві члени Асоціації фармацевтичних виробників України, що об’єднує виробників, які випускають продукцію за європейськими стандартами. Щоб не бути голослівними у такій формі протесту, на Борщагівському хімфармі вже припинили роботу цеху з виробництва сиропів. У підприємств, які протестують проти «спланованої рейдерської акції», за словами їхніх керівників, розроблено план закриття й інших виробничих ліній. У разі його здійснення українці залишаться без дешевих вітчизняних препаратів. А вони становлять майже 70 відсотків вітчизняного ринку ліків.

...По периметру огорожі Борщагівського хімфарму вишикувалися люди в уніформі підприємства.

— Що ви тут робите? — запитуємо.

— Зустрічаємо журналістів. Сподіваємося, що ці журналісти, на відміну від інших, поведуться коректно стосовно нашого заводу.

— А в чому проблема?

— Нашому підприємству вже місяць не дають нормально працювати.

— Хто конкретно?

— А ви почитайте пресу. Там багато всякої гидоти про нас написано.

Чесно кажучи, читати пресу в цей момент часу немає. Побачивши ранком повідомлення в інформагентствах про те, що закриваються вітчизняні фармзаводи, ми терміново виїхали на місце «події», гадаючи, що могло статися. Дорогою виникла версія: можливо, акція викликана акцизом на медичний спирт, за який уряд так і не розрахувався з фармацевтами. Виявилося, це не головне.

Директори провідних фармацевтичних заводів Києва повідали нам про якусь «сплановану рейдерську атаку», якій вони піддаються. З боку кого і як саме, представникам ЗМІ не пояснили. Щоправда, у розданих ксерокопіях документів фігурує прізвище одного депутата Київміськради, а також назва інвестиційної компанії, котра влітку засипала працівників Борщагівського хімфарму пропозиціями вигідно продати свої акції.

Директор «Дарниці» Володимир Загорій, підприємство якого вже четвертий місяць тримає облогу «загарбників» (яких, не називалося), попередив: «вирубати рубильник» на фармзаводі так просто неможливо.

— І не дай Боже, вони пройдуть у виробничі приміщення, де зберігаються хімічні речовини, адже можлива екологічна катастрофа, — попереджає Володимир Загорій.

Директор «Фармаку» Філя Жебровська стверджує, що наступним у списку «розробки» рейдерів мало бути її підприємство. Але оскільки «Дарниця» активно захищається, до «Фармаку» нібито черга дійде в грудні.

— Щоб цього не сталося, я приєднуюся до акції протесту колег і заявляю: якщо зупиниться «Дарниця» чи «Борщагівка», то ми теж зупинимо виробництво, — обіцяє пані Жебровська. — Для того, щоб влада з нами почала розмовляти. Чому сьогодні незаконне захоплення реєстру акціонерів підприємства цікаве для так званих інвестиційних компаній? Ми ставимо ці запитання і комісії з цінних паперів, і комісії з рейдерства. Але вони з нами не зустрічаються.

На знімку (на передньому плані) генеральний директор Борщагівського хімфармзаводу Людмила Безпалько.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.