Акт вандалізму над державною символікою України на Говерлі до глибини душі обурив прикарпатців. Говерла у свідомості українців сприймається не просто як найвища вершина Карпат, а передусім як символ національного духу. 20 жовтня керівники обласних організацій політичних партій та громадських організацій виступили з вимогою негайно розслідувати подію і загалом діяльність екстремістських організацій на нашій території. Вони звернулися до Генеральної прокуратури, СБУ та Міністерства внутрішніх справ України.

Як уже писав «Голос України», днями представники так званої «Євразійської спілки молоді» спаплюжили символи української державності — тризуб та пам’ятну плиту, встановлену до Дня Конституції, а на флагштоку вивісили чорне полотно з символами ЄСМ.

Тим часом у СБУ повідомили, що оперативники встановили трьох зловмисників. Один з них родом із Сум, громадянин України, проживає у Москві і є відповідальним за веб-сайт ЄСМ. Двоє — громадяни Росії. Прес-центр Служби безпеки повідомив, що СБУ володіє матеріалами, які свідчать, що координували дії вандалів з території Росії двоє керівників ЄСМ, яким Служба безпеки ще у червні 2006 року заборонила в’їзд до нашої країни.

Встановлено, що зловмисники прибули спочатку до Сум та Києва, а потім на Говерлу. Свої ганебні дії вони зняли на камеру мобільного телефону, і після цього покинули територію України. Знімки розмістили на веб-сайті ЄСМ разом з відеороликом, де імітується перепилювання тризуба (насправді ця деталь флагштока знімається). Фотографії, на яких зображено спилювання тризуба, розбивання плити та пошкодження інших знаків, є сфабрикованими. Відповідні матеріали СБУ направила до Генеральної прокуратури України, а також по суті дій іноземців поінформувала МЗС України. Прес-центр також повідомив, що державні символи та пам’ятний знак на честь Конституції України на горі Говерла вже перебувають у первинному вигляді. А з ЦГЗ УМВС України в Івано-Франківській області надійшла інформація, що слідчий підрозділ цього відомства порушив кримінальну справу.

Івано-Франківська область.