Президент України напередодні цьогорічного Дня медичного працівника у Маріїнському палаці вручив в урочистій обстановці головному лікареві дільничної лікарні cела Великі Сорочинці Миргородського району Полтавщини Анатолію Короговному свідоцтво про надання почесного звання «Заслужений лікар України». Так відзначено плідну 30-річну працю сільського хірурга.

Молодим випускником медичного вузу приїхав до уславленого на весь світ великим чародієм слова Миколою Гоголем села. Почав практичну лікарняну діяльність. Оперував. Набирався досвіду. Ніколи не забуде: десь рік потому йому, молодому сільському хірургу, поталанило так, як це може бути раз у житті. На Полтавщині перебував з робочою поїздкою міністр охорони здоров’я СРСР Борис Петровський і завітав на землю, де народився Гоголь. А тут саме «швидка» привезла хворого, якому конче потрібне було хірургічне втручання. Те, що було далі, Анатолій Короговний згадує, як уві сні, але то відбулося наяву. Вони оперували вдвох — відомий вчений-хірург, академік двох академій наук, лауреат двох найвищих тоді Державних премій СРСР, директор Всесоюзного наукового центру хірургії і одночасно міністр охорони здоров’я СРСР Борис Васильович Петровський і він, сільський хірург-початківець. Операція пройшла добре, а світоч хірургії відзначив свого молодого колегу по операційній добрими словами: «З тебе вийде справжній хірург»...

Останні 17 років Анатолій Олексійович очолює лікарню. Сьогодні головний лікар чи не єдиний на всю Україну хірург, який оперує в сільській операційній. Загалом, лікарня обслуговує близько восьми тисяч пацієнтів, має чотири відділення на 50 ліжок, тут медичну допомогу одержують жителі ще шести сіл свого і сусідніх районів.

Зазначимо: професія лікаря у Короговних — сімейна. Дружина Анатолія Олексійовича Лариса, теж Олексіївна, свого часу закінчила факультет лікувальної справи медичного вузу і працює тут, в лікарні, завідує терапевтичним відділенням.

Лікарня, можна сказати, має особливий статус. Уже хоча б тому, що тут проходить знаменитий на увесь світ щорічний Сорочинський ярмарок. До цієї події сільські медики готуються особливо ретельно, це, як кажуть, справа честі, і готові у критичну хвилину надати допомогу не тільки пересічному громадянинові чи гостю-іноземцю, а й VІP-персоні найвищого рівня, які зазвичай відвідують напрочуд колоритне сорочинське дійство.

За досягнуті успіхи з охорони здоров’я сільського населення, багаторічну плідну працю головний лікар Миргородської центральної лікарні Олександр Хавер і головний лікар Великосорочинської дільничної лікарні Анатолій Короговний на початку цього року відзначені Почесними грамотами міністра охорони здоров’я України.

Голова Миргородської районної ради Павло Олександрович Канбида — частий гість у цьому селі. Павло Олександрович і головний лікар району Олександр Хавер відвідують лікарню не заради цікавості. Разом із Анатолієм Олексійовичем у тісній, конструктивній співпраці вирішують проблеми зміцнення матеріальної бази, поліпшення медикаментозного забезпечення сільських трударів. Зазвичай поза їх увагою не залишаються і такі питання, як стан території лікувального закладу, щоб тут було охайно і якомога яскравіше палахкотіли квіти.

Вадим ЛІСНИЙ, кореспондент Укрінформу, спеціально для «Голосу України».

На знімку: головний лікар району Олександр Хавер та голова районної ради Павло Кандиба разом з Анатолієм Короговним обговорюють насущні проблеми медицини.

Фото автора.