Майже десять років тому продукти конопель надходили на Луганщину із західних регіонів, де вони росли краще. Протягом останніх двох—трьох років ситуація докорінно змінилася. Зоною землеробства для вирощування конопель наркоділки тепер обрали Луганську область.

Посушливе цьогорічне літо, як відомо, виявилося несприятливим для зернових культур, натомість пішло на користь коноплям. Їх кущі розрослися до двох метрів у вишину, наливаючись жаданим для наркоманів «дуром». Як відзначають правоохоронці, маріхуана, що її одержують з висушених конопель, сьогодні стала найдоступнішим, а отже, найпоширенішим наркотиком. Українські наркоділки переорієнтували свій бізнес із внутрішнього ринку на експорт. У великих російських містах, наприклад, ціни на «травку» значно вищі, ніж в Україні. Луганщина має дуже вигідне географічне розташування для такого бізнесу: кордон поруч і клімат придатний. За інформацією управління СБУ в Луганській області, динаміка поширення конопельного «землеробства» в регіоні справді вражає. Якщо в 2006 році правоохоронцями знищено більш як 5 тонн конопель, що їх вирощували на нелегальних плантаціях, то поточного року вже понад 70 тонн! Такого небувалого врожаю конопель, як нинішнього літа, Луганщина ще не знала.

Як пояснила прес-секретар Управління СБУ в Луганській області Юлія Єременко, боротьба з незаконним вирощуванням наркомістких рослин не належить до компетенції органів держбезпеки. Але оскільки обов’язком органів СБУ є протидія тяжкому злочину — контрабанді наркотиків, то вони займаються цим, запобігаючи контрабандному експорту. Інакше потім затримати вивіз маріхуани буде значно складніше.

Рекордну для області посівну площу під коноплі співробітники УСБУ виявили в селі Миколаївка Попаснянського району — 40 гектарів! Для конспірації коноплі було посіяно разом із соняшником. Правоохоронці кажуть, що якби учасникам злочинної групи вдалося зібрати врожай і готовий продукт потрапив на чорний ринок, тіньові доходи становили б 10 млн. доларів. До речі, для ліквідації конопель на такій величезній площі правоохоронцям довелося залучати збиральні комбайни. Врожай, що перевищує 40 тонн, було зібрано і знищено, а поле переорано.

Цікавий факт. Приблизно місяць тому біля тієї само Миколаївки співробітники УСБУ вже ліквідували двогектарне поле конопель. Ця обставина змусила оперативників звернути увагу на проблему дотримання в Попаснянськом районі земельного законодавства і діяльність посадових осіб, які саме здійснюють контроль над розподілом земель районної громади. Як з’ясувалося, великі земельні ділянки в цьому районі зайняті «самозахопленням».

Розхожу фразу про те, що бомба не падає двічі в одну вирву, наші співробітники нещодавно спростували в околицях Лисичанська, — розповідає Юлія Єременко. — Цього року в селі Фугарівка разом із працівниками міліції вони виявили плантацію конопель на присадибній ділянці одного із покинутих будинків. За участі представників міських комунальних служб 1300 кущів наркомістких рослин було викошено і спалено. Торік на цьому самому місці вже було затримано трьох «агрономів», які встигли не тільки виростити врожай конопель, а й зібрати та переробити його. В хаті було виявлено більш як 18 кг готової маріхуани, а на городі зеленіло близько 400 кущів. Зловмисників притягнуто до кримінальної відповідальності. Цього року господарів плантацій на місці не виявилося. Рослини були менш доглянуті, город ніхто не охороняв. Напевно, господарі навідувалися сюди нечасто, щоб не викликати підозри. Однак, за підрахунками співробітників правоохоронних органів, обробка ділянки такого розміру і вирощування на ній конопель коштували їм не менш як 5 тисяч доларів, а збитки, що вони їх зазнали в результаті ліквідації плантації, обчислюються десятками тисяч доларів.

Правоохоронці розповідають про випадки, коли землю під «дур» на своїх городах і ділянках ріллі виділяють незаможні люди, не підозрюючи, що іноді їх просто використовують різні заїжджі ділки, а то й близькі родичі. Скажімо, приходить до бабусі внучок і просить її посіяти якусь корисну травичку. Бабуся улюбленому онукові не відмовляє, а потім дивується, чому її городом стали цікавитися співробітники правоохоронних органів. В іншому випадку малоімущі вирощують коноплі за чиєюсь підказкою. Мовляв, у такий спосіб можна значно поповнити сімейний бюджет.

Як зазначають правоохоронці, кримінальне землеробство дедалі більше набуває рис широкомасштабного бізнесу. Він перебуває під контролем організованих злочинних формувань і, як правило, має міжрегіональні та міжнародні зв’язки. Ролі між членами цих угруповань чітко розподілені: одні відповідають за контрабандне переправляння «продукції рослинництва» через кордон та її збут, другі займаються вирощуванням, треті забезпечують охорону, а четверті є засновниками цього бізнесу, керують усім процесом. Їх правоохоронці, насамперед, і шукають.

Луганськ.