Стрес змушує працювати пам’ять

Спогади, пов’язані зі страхом чи радістю, сильніші й чіткіші за нейтральні.

Американські дослідники встановили, що це пояснюється підвищенням рівня норадреналіну в мозку. Спричинене стресом підвищення концентрації норадреналіну призводить до того, що на поверхню нервових клітин надходить більше молекул білків, важливих для запам’ятовування.

Структура мозку впливає на характер

Група вчених з Італії і Велико-британії з’ясувала, що основні риси характеру людини пов’язані зі структурою її головного мозку.

Вони вивчали такі риси характеру, як прагнення до нового, залежність від чужої думки, бажання уникнути труднощів. З’ясувалося, що в людей, які прагнуть нового, сильніше розвинуті ділянки лобових часток, що знаходяться над очницями. Люди зі слабко розвинутою поясною звивиною дуже соромливі, залежать від думки оточення.

Повноцінний сон запобігає ожирінню

За останні 20 років люди все менше сплять, і це збігається зі зростанням рівня ожиріння. Учені дійшли висновку, що нестача сну може зробити вас грубшим, а повноцінний сон — запобігти ожирінню.

Неадекватний сон збуджує центр контролю апетиту в гіпоталамусі, активуючи гормони лептин і грелін, ініціюючи голод. Порушення сну ведуть до зниження ментальної і фізичної активності і можуть негативно позначитися на вашій тренувальній програмі. Національний фонд сну рекомендує лягати і вставати у той само час. Намагайтеся не пити каву перед сном, не думати про проблеми на роботі чи про гроші, а увечері не дивитися по телевізору передачі, котрі вас дратують.