Болезаспокійливе не можна запивати кавою

Одночасне приймання болезаспокійливого препарату (парацетамол, тайленол і так далі) і великої кількості кави може призвести до ушкодження печінки. Вчені з Вашингтонського університету виявили, що при додаванні кави утворення токсичного побічного продукту метаболізму ацетамінофену зростає втричі. Нові результати підтверджуються даними більш ранніх досліджень, які показали, що високі дози кофеїну посилюють ушкодження печінки в пацюків після приймання ацетамінофену.

Тим часом невелика кількість кави в поєднанні з ацетамінофеном не становить небезпеки, вважають дослідники. Проте токсичний ефект такої комбінації може проявитися значно раніш у поєднанні з алкоголем, протиепілептичними препаратами й комбінованими ліками, до складу яких входить кофеїн та ацетамінофен. Останні широко застосовуються для лікування мігрені, артритів та інших захворювань.

З онкозахворюваннями боротимуться за програмою

Кабінет Міністрів України схвалив державну програму боротьби з онкологічними захворюваннями. В ході її реалізації планується виділити близько 7,5 млрд. грн., з яких 2,5 млрд. — з держбюджету на закупівлю обладнання.

Програмою заплановано оснащення апаратурою онкологічних міжрегіональних центрів, а також повне переоснащення онкологічних диспансерів у всіх областях і всіх відділеннях ранньої діагностики онкозахворювань.

Раніше Президент України заявив, що вважає неприйнятною соціальну політику уряду. Віктор Ющенко наполягає на реалізації чотирьох загальнонаціональних програм у сфері охорони здоров’я: боротьба з онкологічними і серцево-судинними захворюваннями, туберкульозом і СНІДом.